Controalele la frontieră între Bulgaria și România au fost oficial eliminate, marcând un pas important în implementarea Acordului Schengen, pentru cele două țări.
Această măsură pune capăt perioadei de tranziție, de control sporit la frontiera internă a Spaţiului Schengen, care a rămas în vigoare timp de șase luni, după aderarea statelor pe terestru, la 1 ianuarie 2025.
Regimul temporar la frontieră a fost rezultatul unui acord negociat cu Austria, care se opusese inițial aderării depline a Bulgariei și României la Sațiul Schengen.
Veste perfectă pentru românii care merg în Bulgaria. Nu vor mai fi controlați deloc la graniță
Ca compromis, Austria a cerut prelungirea controalelor la frontiera comună cu șase luni, chiar dacă cele două țări au obținut accesul la Spațiul Schengen, pe aero și maritim, la începutul anului.
Cu alte cuvinte, dacă înainte de 1 iulie mai exista posibilitatea să fii oprit şi controlat în vamă, la intrarea în Bulgaria, acum asta nu se mai întâmplă.
Vămile dintre România și Bulgaria sunt în cea mai mare parte de-a lungul Dunării și includ puncte de trecere rutieră, feroviară, navală și mixte.
Citeşte şi: Verificări sporite, pe Aeroportul Iași, pentru călătoria minorilor în spațiul Schengen
Sunt mai multe puncte de trecere a frontierei, cum ar fi Calafat, Bechet, Turnu Măgurele, Zimnicea, Giurgiu, Călărași, Ostrov, Negru Vodă și Vama Veche.
În ajunul schimbării, comisarul european pentru Afaceri Interne și Migrație, Magnus Brunner, a vizitat Bulgaria, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul Rosen Jeliazkov.
În cadrul întâlnirii, acesta a reafirmat angajamentul ferm al Bulgariei de a proteja frontierele externe ale UE - un punct cheie de îngrijorare pentru țările care ezitaseră să aprobe extinderea completă a Spațiului Schengen, conform Novinite.
Citeşte şi: România și Bulgaria, dialog crucial la München: Schengen, proiectele transfrontaliere și securitatea
Eliminarea controalelor interne între cele două țări vecine coincide cu cea de-a 40-a aniversare a sistemului Schengen, care a fost lansat pentru a promova libera circulație a persoanelor și a mărfurilor, peste frontierele europene.
Comisarul Brunner a subliniat că, deși Schengen rămâne una dintre realizările fundamentale ale UE, acesta se confruntă în prezent cu provocări serioase, printre care gestionarea frontierelor externe, migrația și contrabanda.
Între timp, acordurile privind frontiera sudică a Bulgariei cu Grecia rămân neschimbate. Deși nu se efectuează controale formale în această zonă, ofițerii de frontieră își păstrează dreptul de a efectua controale atunci când este necesar.
1 ianuarie a.c.. Vama Giurgiu, Podul Prieteniei. O maşină trece fără probleme prin punctul de frontieră. Acum, se întâmplă aşa oricând - Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin
Odată cu încheierea perioadei de tranziție, Bulgaria și România funcționează acum în aceleași condiții ca și ceilalți membri Schengen, reflectând progresul ambelor țări în alinierea la standardele europene, în materie de frontiere și migrație.
Măsura a fost salutată ca un pas către integrarea deplină în zona de călătorie fără pașaport a Uniunii Europene.