USR propune ca taxele pe gazele din Marea Neagră să meargă la Pilonul II de pensii

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 21.08.2019 - 13:36
Foto Facebook Cristina Prună

Deputații Cristina Prună și Claudiu Năsui propun ca impozitele şi redevenţele încasate de stat din exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră să fie distribuite în conturile de pensie ale românilor, din Pilonul II.

SHARE

Deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui au lansat marți o propunere politică privind modul cum ar trebui  să valorifice România gazele naturale din Marea Neagră.

Astfel, cei doi politicieni propun ca „toţi banii obţinuţi din taxarea prin redevenţe şi din impozitul pe veniturile suplimentare reglementat de Legea Offshore vor fi direcţionaţi la Pilonul II de pensii, conform reglementărilor ASF”, iar românii în activitate care nu contribuie la acest pilon ar urma să aibă un cont special în care să primească sumele aferente, de care vor beneficia doar la pensie.

USR propune ca societățile ce administrează Pilonul II să fie obligate să investească cel puţin 50% din suma provenită din gaze naturale în produse financiare (acţiuni şi obligaţiuni) emise de companii care investesc în proiecte viabile din energie, cum ar fi centrale în cogenerare, infrastructură energetică, extinderea reţelelor de conducte de gaze naturale, reţele de transport inteligente pentru energia electrică (staţii de reîncărcare cu gaze naturale comprimate, electro-mobilitate), energie regenerabilă şi petrochimie (industria îngrăşămintelor, a maselor plastice, a PVC-ului etc.).

„Toţi românii pot beneficia de pe urma investiţiilor în Marea Neagră. 

Construim un instrument financiar care să finanţeze proiecte ce contribuie la electromobilitate, la tranziţia energetică, precum reţele de transport inteligente pentru energia electrică, staţii de reîncărcare cu gaze naturale comprimate, energie regenerabilă dar şi pentru extinderea reţelelor de gaze naturale şi energie electrică, precum şi finanţarea de proiecte în domeniul petrochimie. Dacă nu vom crea acest cadru, atunci ne vom transforma într-o ţară care fie doar va arde aceste gaze naturale, fie le va exporta”, a explicat Cristina Prună, deputat USR în Comisia de Industrii şi Servicii,. 

Claudiu Năsui, deputat USR în comisia pentru buget, finanţe şi bănci, co-autor al policy brief-ului pe gaze naturale, susţine că România ar urma să adopte astfel modelul norvegian, care transferă banii din exploatarea petrolului într-un fond suveran.

„Norvegia are vehiculul Fondului Suveran de Investiţii, care pentru ei funcţionează foarte bine şi care investeşte nu doar în Norvegia, ci în toată lumea. Noi avem Pilonul 2, un sistem care a funcţionat de zece ani, scoate randamente foarte bune şi care face exact genul acesta de lucruri, de gestiune de economisiri şi investeşte mai departe.

Şi noi spunem că banii aceştia care ne-ar veni din exploatările din Marea Neagră - şi, poate, nu numai - să meargă în investiţii şi în beneficiul tuturor românilor. În felul acesta vom garanta o gestiune corectă economic şi cu o viziune pe termen lung, ferită de schimbările dese de miniştri.

În plus, prevedem ca minim 50% din aceste resurse să fie investite în sectorul energetic, în tranziţia energetică şi, mai ales, în industria care să prelucreze gazul în România pentru a nu ajunge, din nou, să exportăm materie primă şi să importăm produse finite”, a explicat Claudiu Năsui.

Cadru instituțional predictibil

Cristina Prună a menționat că, în prezent, România are o rezervă aflată în exploatare de aproximativ 153 de miliarde de metri cubi, plus descoperiri noi în zona Caragele și în zona economică a platoului continental al Marii Negre, țara noastră fiind ce mai important producător de gaze naturale din estul Uniunii Europene.

Totuși, explorarea și exploatarea de gaze naturale este în impas, din cauza deciziilor guvernelor PSD, precum Legea off-shore, dar mai ales Ordonanța 114 de la finalul anului trecut.

„Schimbările haotie ale cadrului fiscal și revenirea la o piață unde prețul la producător este reglementat de stat au dus la amânarea celui mai mare proiect de investiții în exploatare off-shore a rezervelor de gaze naturale de la Marea Neagră. Guvernarea PSD-ALDE a sabotat dezvoltarea sectorului gazelor naturale și a îngreunat diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale din import, transformând România într-o piață izolată, captivă importurilor de gaze rusești și vulnerabilă”, se arată în documentul USR.

Cristina Prună susține că partidul dorește anularea totală a prevederilor OUG 114, după 2020. De asemenea, USR propune eliminarea totală a taxelor pentru salariu minim, care acum este 2080 de lei brut, propunere care va fi aplicată şi în celelalte sectoare ale economiei naţionale.

Ridicarea industriei petrochimie

Cristina Prună a arătat că unul dintre domeniile care pot beneficia de gazele din Marea Neagră este industria petrochimică, unde ar putea fi valorificată o parte din cantitatea de gaze naturale extrase din perimetrele offshore.

Deputatul susține că s-ar reduce, astfel actualul deficit comercial al României.

„Dacă vă uitaţi la balanţa comercială a României, o să vedeţi că industria chimică este deficitară şi contribuie foarte mult la deficitul comercial. De pildă, numai în 2018 am exportat produse chimice de 2,9 miliarde euro şi am importat de 10,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 7,5 miliarde de euro deficit, în condiţiile în care deficitul total al României a fost undeva la 15,5 miliarde, deci contribuie cu aproape jumătate la deficitul comercial al României", a precizat politicianul USR.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te