Unde este mai ieftină berea? În România sau în Bulgaria? Merită să mergi la Ruse pentru o halbă?

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.03.2024 - 09:25
Unde este mai ieftină berea? În România sau în Bulgaria? - Foto: Pexels/ELEVATE
Unde este mai ieftină berea? În România sau în Bulgaria? - Foto: Pexels/ELEVATE
Unde este mai ieftină berea? În România sau în Bulgaria? - Foto: Pexels/Pixabay
Unde este mai ieftină berea? În România sau în Bulgaria? - Foto: Pexels/Pixabay

Unde este mai ieftină berea? În România sau în Bulgaria? Comparaţia dintre cele două revine mereu, cu insistenţă. Sunt unii care dau o fugă la Ruse.

SHARE

Unde este mai ieftină berea? În România sau în Bulgaria? Comparaţia dintre cele două revine mereu, cu insistenţă. Sunt unii care dau o fugă la Ruse, să arunce o privire.

Ceea ce se întâmplă în Bulgaria este interesant, din perspectivă românească, pentru că Sofia a trecut la finalul anilor 90 printr-un faliment şi este şi acum pe consiliu monetar.

Unde este mai ieftină berea?? În România sau în Bulgaria?

Asta înseamnă că leva (leul bulgăresc) este tractată la cotaţie fixă de moneda euro. 1 leva = 0,51 euro, ori 2,54 lei.

De la faliment încoace, rolul Băncii Naţionale a Bulgariei este mult diminuat: BNB este o clădire frumoasă, în centrul Sofiei, unde lucrează nişte domni, care fac exact ce le spune BCE (Banca Centrală Europeană).

Dacă vei compara cataloagele Kaufland din Bulgaria şi România, vei putea trage factual câteva concluzii simple. În primul rând, în România, spre deosebire de Bulgaria, Kaufland face reduceri. Când scanezi Kaufland Card, dar şi la anumite produse de curăţenie, ori la bere şi vin, apar astfel de reduceri.

Citeşte şi: Ce alimente le vom găsi mai ieftine în magazine? Plafonarea prețurilor a fost prelungită încă 8 luni

La alimente, lucrurile sunt împărţite, în funcţie de diferiţi factori (transport, preţ de producţie etc.). În Bulgaria, o caserolă cu 10 ouă costă 4,49 leva (adică 2,39 euro), iar în România 10 ouă costă de la 11 lei încolo.

Aceasta înseamnă peste 2 euro, adică probabil la fel ca în Bulgaria, dar preţurile la diferite sortimente de ouă sunt până pe la 25 de lei caserola (adică 5 euro).

Foto: Pexels/Pixabay

În Bulgaria, aceeaşi conservă de ton în ulei de măsline, la cutie de 160 g, costă 11.96 leva (adică 6,11 euro), iar în România 14.49 lei (adică 2,89 euro). Aici, diferenţa de preţ este considerabilă.

Citeşte şi: Vești bune pentru pensionarii care iau carduri de alimente. De unde ridică 250 lei?

Bere uşoară italiană costă în Bulgaria, la doză, 1,39 leva (adică 0,71 euro), iar în România 2,69 lei (adică 0,54 euro). În schimb, o bere cehească blondă este 2,39 leva o doză (adică 6.06 lei), în timp ce în România costă 17.59 lei un compleu de două doze de bere, deci iar diferenţă de preţ considerabilă, dar invers.

Este important de menţionat că transnaţionalele îşi adaptează oferta în funcţie de cererea existentă pe piaţa locală unde acţionează.

Acum, să vedem cum stau bulgarii şi românii la venituri. . Venitul mediu net, în Bulgaria, este de 1.957 de leva (adică de 1.000 de euro), în timp ce în România este puţin mai mic: 4.765 de lei (adică 958 de euro).

Citeşte şi: Ce se va întâmpla cu prețurile la alimente? Analist economic: ”Românii au învățat să se adapteze”

Pensia medie în Bulgaria, în acest an, este 383 de euro (la bărbaţi), respectiv 333 de euro (la femei). Iar la români este mai mare cu sub 100 de euro: 2.113 lei, deci 423 de euro.

Diferenţa considerabilă este făcută de politica macroeconomică a guvernelor de la Sofia, care au setat Bulgaria pe un sistem naţional de utilităţi mult mai ieftine decât în România.

În Bulgaria totuşi curentul electric costă 70 de euro/MWh, iar în România preţul de vineri este de 36,18 euro/MWh, pe fondul plafonării/compensării energiei electrice.

Mai scumpă decât Bulgaria, la carburanţii auto

La gaze, în Bulgaria e mai ieftin cu sub 9 euro, faţă de Români: 77.60 leva/MWh, conform agenţiei de presă BTA (adică 39.70 euro), comparativ cu 240 de lei/MWh (adică în jur de 48 de euro).

La carburanţii auto, România e ceva mai scumpă decât Bulgaria, ceea ce înseamnă că transportatorii care vin din Bulgaria tranzitează România cu plinul făcut la sud de Dunăre.

Benzina este 1.336 euro/l (Bulgaria) – 1,444 euro/l (România). Motorina este 1.369 euro/l (Bulgaria) – 1.505 euro/l (conform cargopedia.net, în România).

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te