Un oraş „sănătos” este în primul rând un oraş digital

DE Newsweek | Actualizat: 07.06.2022 - 09:34
Un oraş „sănătos” este în primul rând un oraş digital

Dezvoltarea tehnologiilor digitale a transformat viața în mediul urban, cu consecințe importante asupra sănătății fizice și psihice și a bunăstării sociale a locuitorilor.

SHARE

Orașul digital poate deveni un garant al stării de sănătate a comunității pe care o găzduiește, prin gestiunea inteligentă şi integrată a tuturor serviciilor publice: de la intervenţii de urgenţă, până la trafic şi poluare.

Sănătatea populației urbane a reprezentat un aspect neglijat în strategiile primelor orașe „smart“, însă decalajul a fost recuperat în ultimul deceniu. Astăzi, conceptele de „Healthy city“și „Digital city“ sunt într-o relație de interdependență directă.

Conceptul de „Healthy City “…

… a fost enunțat pentru prima oară la finalul anilor '70 de experții Organizației Mondiale a Sănătății, fiind adoptat rapid în Europa și, ulterior, în SUA.

Conform definiției oficiale, formulată cu 35 de ani în urmă, un „Oraș sănătos“ prioritizează sănătatea populației, punând-o în centrul agendei politice, economice și sociale și o îmbunătătește continuu prin schimbările aduse. Definiția mai stipulează că orașele care doresc să devină „sănătoase“ trebuie să ofere răspunsuri adecvate și eficiente la nevoile de dezvoltare ale organizațiilor și ale oamenilor și să aibă capacitatea de a evolua pentru a satisface nevoile emergente ale comunității.

Strategiile „Healthy City“ diferă însă de la oraș la oraș și de la țară la țară. De exemplu, unele orașe au prioritizat colectarea deșeurilor reciclabile, altele stimularea consumului de hrană sănătoasă și diminuarea alcoolismului, în timp ce unele și-au concentrat eforturile pe descurajarea posesiei de arme pentru a reduce rata criminalității.

În prezent, conceptul de „Healthy City“ promovat de World Health Organization este o strategie complexă, care promovează politici și abordări sistematice aliniate la cadrul european Health2020 și la Agenda 2030 pentru dezvoltare sustenabilă.

Prioritățile devin universal valabile…

… ca urmare a modului în care au evoluat aglomerările urbane în ultimele decenii.

Deși migrarea populației către mediul urban este justificată de dorința de îmbunătățire a condițiilor de trai și de posibilitatea accesării serviciilor medicale mai bune, orașele sunt – sub anumite aspecte – medii de viață nesănătoase.

De exemplu, aglomerările urbane prezintă cel mai mare nivel de poluare a aerului. Anual se înregistrează la nivel global aproximativ 4,2 milioane de decese cauzate de poluarea cu particule (potrivit unui studiu WHO).

O altă provocare frecventă în marile orașe în ultimii ani o reprezintă problemele de sănătate mentală, generate de stresul indus de regimul de viață modern. Ca urmare a digitalizării accelerate a vieții în mediul urban, problema sănătății mentale a devenit indisolubil legată de conceptul de Digital Well-being și de necesitatea restabilirii echilibrului între viața profesională și cea personală.

Criza spațiilor de locuit este și ea o problemă comună orașelor a căror populație crește accelerat. Posibilitățile limitate de extindere, numărul insuficient de locuințe sociale și costul crescut al vieții restricționează accesul categoriilor sociale defavorizate la serviciile de bază, afectând astfel nivelul de sănătate al unui întreg oraș.

 

Orașele digitale pot…

… să controleze, atenueze și elimine aceste provocări, punând în practică măsuri imediate și strategii pe termen lung, susținute de tehnologie.

De exemplu, soluțiile de monitorizare a calității aerului care utilizează rețele de senzori și sisteme de procesare și analiză în timp real a volumelor mari de date semnalizează prompt creșterile nivelului de poluare și facilitează identificarea rapidă a cauzelor. Însă, reducerea nivelului de poluare pe termen lung presupune un sistem complex de măsuri, care includ:

• impunerea către producătorii industriali a unor standarde stricte pe zona de emisii

•eficientizarea managementului transportului rutier prin digitalizarea si centralizarea infrastructurii de monitorizare și dirijare a traficului

• încurajarea utilizării mijloacelor de transport alternativ și a vehiculelor electrice

• crearea unor sisteme de gestionare centralizată a spațiilor de parcare

• creșterea suprafeței alocate spațiilor verzi etc.

Strategiile de reducere a poluării nu se limitează însă doar la ameliorarea calității aerului, ci trebuie să includă și planuri sustenabile de gestionare a deșeurilor și a apelor uzate, managementul materialelor reciclabile etc.

Similar, îmbunătățirea echilibrului și a sănătății mentale a populației – o problemă tot mai acută în contextul crizei sanitare actuale – necesită la rândul ei o abordare coerentă a mai multor domenii conexe, precum cele de mobilitate urbană și de conectivitate.

Soluționarea problemelor specifice categoriilor sociale defavorizate se bazează, în primul rând, pe promovarea de strategii incluzive la nivelul comunității, introducerea sistemelor de administrare participativă, prioritizarea sănătății în planificarea și proiectarea urbană etc.

Oferta Dell Technologies este completă…

… pentru că portofoliul de produse dedicate orașelor care vor să devină nu doar digitale, ci și sănătoase este alcătuit din soluţii care răspund tuturor provocărilor: servicii medicale, poluare, gestiune deşeuri, educaţie şi securitate. Puterea oraşului digital stă în informaţie şi în abilitatea de a corela şi analiza informaţii din cele mai diverse surse.

Dell Technologies oferă infrastructura esenţială pentru ca acest proces să aiba loc eficient şi sigur, iar comunităţile urbane să-şi construiască un viitor digital. Serverele PowerEdge, echipamentele de stocare PowerMax/VMAX, soluțiile de interconectare Dell Boomi, sistemele de Next Generation Sequencing (NGS) și cele de High-Performance Computing (HPC) folosite în analiza genomică sunt doar câteva exemple de produse Dell Technologies care stau la baza oraşelor digitale.

Iar pentru că vorbim despre sănătate, este important de mentionat şi că peste 8.000 de spitale din întreaga lume folosesc soluțiile Dell EMC dedicate acestui sector, 62% din spitalele din Statele Unite utilizează desktop-urile și laptop-urile Dell și 65% dintre instituțiile medicale din SUA își stochează datele pe infrastructura Dell EMC.

Echipamentele Dell Technologies dotate cu procesoare Intel de ultimă generație reprezintă alegerea preferată nu doar a medicilor, ci și a lucrătorilor mobili urbani din numeroase alte domenii de activitate. Alături de performanța ridicată, laptop-urile Dell oferă opțiuni avansate de protecție, dar și posibilitatea de a se adapta rapid la schimbare, un plus extrem de important în contextul actual. De exemplu, soluția Dell Optimizer, integrată nativ pe noile serii de laptop-uri, utilizează funcționalități de Inteligență Artificială și algoritmi de Machine Learning pentru optimizarea automată a performanţei aplicațiilor, a consumului bateriei, a calităţii audio și a conectivităţii. Complementar, noile procesoare Intel Core i7 vPro din generația 11 vin cu o serie de tehnologii inovatoare (Intel Hardware Shield, Trusted Execution, Active Management, criptare hardware) care asigură un nivel superior de protecție.

Cu ajutorul tuturor acestor soluții, orașele digitale pot accede la statutul de „Healthy City“, iar membrii comunităţilor urbane se bucură de echilibrul familie-muncă şi de standarde de viaţă tot mai ridicate. Însă un oraș sănătos şi implicit digital este definit de strategii, politici si procese, nu doar de tehnologii, iar pentru atingerea acestui ţel avem nevoie de colaborare şi dialog.

 DELL Technologies va participa pe 9 iunie la Smart Communities-Conferință & Expo. Află mai multe aici:

https://www.concordcom.ro/smart-communities-2022/

Despre Dell Technologies

Dell Technologies este o companie tehnologică de vârf în lume, contribuie activ la transformarea vieții oamenilor, creând și oferind soluții care fructifică și amplifică tehnologia în cele mai semnificative moduri, de la sistemul de sănătate la educație și până la economia digitală. Dell oferă infrastructura esențială pentru ca organizațiile să își construiască viitorul digital, să transforme IT-ul într-un mod sustenabil, să își protejeze cel mai important activ, informațiile. De asemenea, sprijină persoanele să își transforme modul în care lucrează, trăiesc și se relaxează. Compania oferă clienților săi cel mai complex și inovator portofoliu de servicii și tehnologii în era datelor.

Dell Technologies are impact asupra tuturor, de oriunde, funcționând în 180 de țări la nivel global și oferind o varietate de soluții hibride cloud, sisteme de calcul de înaltă performanță și inițiative ambițioase și sustenabile cu impact social.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te