Un factor esențial pe final de august: lichiditatea

DE Newsweek România | Actualizat: 13.08.2018 - 12:17

Sentimentul investitorilor în bursa americană în această vară a fost, până acum, destul de optimist. Joi, 9 august, la deschidere, indicii S&P500 și Nasdaq100 erau la mai puțin de 1% de maximele istorice.

SHARE

Nume grele, aflate în top după valoarea de piață, au tras în sus cotațiile acestora. După rezultatele publicate în ultima zi din iulie, Apple a atins, în câteva sesiuni, o capitalizare de peste 1 trilion de dolari, stabilind un record pentru o firmă listată. 

Profiturile companiilor din S&P500 care au raportat rezultatele pe trimestrul al doilea până pe 5 august (81% dintre ele) au depășit estimările, înregistrând o creștere de 24%. Între firmele care au surprins favorabil se află 80% din cele care au oferit deja informații, ceea ce, dacă statisticile rămân nemodificate până la final, ar fi un record (datele au început să fie colectate de FactSet din T3 2008). S-ar părea că sursele de preocupare au dispărut. 

Cu toate acestea, tensiunile din relațiile comerciale între marile puteri sunt departe de a se fi liniștit. În fapt, se poate vorbi chiar de o intensificare: situația pare că se îndreaptă spre taxe vamale majorate: SUA ar putea stabili la finele lunii august valori mai mari pentru importuri din China în valoare de 200 de mld de dolari, ceea ce ar aduce, dacă se va păstra modul de operare de până acum, la un răspuns amplu din partea Chinei. 

Lucrurile sunt văzute, totuși, divergent de o parte și de alta a Pacificului, în condițiile unei interpretări diferite a investitorilor din cele două piețe: SUA supraperformează în raport cu China. Indicele Shanghai Composite a marcat o depreciere de 16.5% de la începutul anului (până la închidere, 9 august). Este adevărat că, relativ la PIB, livrările spre celălalt stat sunt de aproximativ 6 ori mai importante în China (procent de 4.13% în PIB, datele sunt pentru 2017) decât în SUA (0.67% din PIB). 

O percepție mai relaxată în SUA poate crea însă un sentiment de falsă siguranță. Potrivit indicatorului de evaluare Shiller P/E, care ia în calcul o medie a profiturilor unei companii în ultimii 10 ani ajustate cu inflația, acțiunile din S&P500 sunt mai scumpe decât în 2007 - drept este că relaxarea fiscală a adus, însă, o creștere spectaculoasă a profitului firmelor listate.

Goldman Sachs avertiza recent asupra riscului indus de lichiditatea la niveluri reduse în piața de capital americană. Înainte de șocul din piață din februarie anul acesta, un fenomen de reducere a lichidității a amplificat saltul volatilității, care a angrenat vânzări ale unor strategii care urmăreau nivelul acesteia, alimentând astfel o reacție în buclă. Lichiditatea nu a revenit la nivelurile anterioare începutului de an. 

În cazul unei reevaluări a nivelului prețului activelor bursiere, generată de un șoc de natură economică, politică sau din sfera relațiilor comerciale, lichiditatea furnizată de strategii de frecvență înaltă poate dispărea rapid, ca un mijloc de protecție a acestora în fața unei piețe dezordonate, având drept efect, însă, accentuarea mișcării inițiale. Venind după o perioadă de optimism și cotații ridicate ale activelor, pendularea spre o abordare mai puțin favorabilă ar fi percepută, astfel, drept una mai pronunțată. 

Recent, pe lângă tensiunile comerciale, care se pot amplifica dacă se impun, la sfârșitul lunii, taxe vamale pentru aproape 40% din importurile americane din China, investitorii devin îngrijorați și de potențiale efecte de contagiune (în special spre Europa) dinspre Turcia - unde moneda a suferit deprecieri drastice până la minime record, sau Rusia, ambele vizate de sancțiuni dinspre SUA. Dacă lichiditatea ar fi ”noul levier”, investitorii ar avea nevoie să fie preveniți: o lichiditate scăzută amplifică riscul în piețele financiare.

Claudiu Cazacu, Chief Strategist XTB România

Deschiderea unui cont de investiții la XTB România îți aduce cadou cartea ”100 best stocks to buy in 2018”, o lectură dedicată persoanelor interesate de investițiile în piețele internaționale de capital. În prima parte a acestui volum este prezentată teoria investițiilor în piața de acțiuni, iar în partea a doua sunt analizate 100 de acțiuni care merită atenția investitorilor în 2018. 

Începând cu 20 august 2018 XTB își actualizează grila de comisioane pentru oferta de Acțiuni Clasice și ETF-uri, devenind astfel brokerul cu cele mai mici comisioane din România pentru piața acțiunilor internaționale. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te