Un cizmar școlit pe vremea lui Ceaușescu face pantofi pentru vedete internaționale și Moș Crăciun

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 12.12.2022 - 11:23
Grigore Lup / Foto: captură video, cluj24.ro
Grigore Lup / Foto: cluj24.ro

Un cizmar de 58 de ani din Cluj, școlit pe vremea lui Ceaușescu, a ajuns să facă încălțăminte pe comandă pentru vedete din întreaga lume și pantofi pentru Moș Crăciun. În pandemie, a avut o idee care l-a făcut cunoscut pe tot Globul: a inventat pantofii de distanțare.

SHARE

Grigore Lup este un clujean din comuna Chiuiești care s-a lăsat pe mâna destinului, devenind, întâmplător, cizmar cu comenzi în toate colțurile lumii. Inițial, nu voia nimeni să îl angajeze, dar un profesor i-a deschis poarta către meseria vieții sale. A învățat rapid, de la un maestru, calificându-se după 3 luni de curs în loc de 6, iar în pragul falimentului cauzat de pandemie, a venit cu o idee ingenioasă care i-a scos afacerea din pericol.

Nu există aproape țară în care să nu se fi auzit de el, în prezent trimițând colete unor nume mari din România, dar și străinilor din Canada, Italia, Spania, China și multe altele, către oameni care caută încălțăminte de calitate din piele naturală.

Citește și: VIDEO O doamnă de 90 de ani a bătut cu bastonul o femeie de 30 de ani care jefuia o bancă

Povestea cizmarului român care face pantofi din piele pentru vedete internaționale și Moș Crăciun

„Am venit la Cluj să fac o școală, am fost la Liceul Industrial Tehnofrig. După ce am terminat, nu am fost angajat acolo, au fost ceva probleme. Atunci, fostul meu diriginte, profesorul Gheorghe Coașan a zis să-mi caut în altă parte. Noi ne întâlniserăm întâmplător în gară când voiam să plec din Cluj. Mi-a spus <<Haide că o să găsim noi ceva>>. A vrut să mă facă brutar.

Pe vremea aia, pe timpul lui Ceaușescu, erau pene de curent și din cauza asta nu ne-am mai putut duce. Ne-am întors în centrul orașului, pe strada Dávid Ferenc, unde avea o cunoștință doamnă de serviciu. Acolo se școlarizau copiii pentru croitorie, cizmărie, dar se făceau și cojocari și curelari.

Citește și: De ce nu sunt bani de investiții în București. 2 miliarde, „subvenții” pentru transport și căldură

I-am explicat despre ce e vorba și mi-a zis să merg a doua zi dimineață la ei. Eram foarte mic de înălțime, aveam în jur de 1 metru 50, s-au uitat la mine, m-au văzut mărunțel și necăjit și au zis <<Ăsta nu o să se facă cizmar niciodată>>.

Lângă era o casă de modă și au zis să merg acolo să mă cunoască și ei. M-au pus lângă un muncitor maghiar care are 94 de ani acum și încă face încălțăminte. Un mare meseriaș, am avut noroc”, a povestit cizmarul Grigore Lup, pentru Cluj24.

De la el, în 2 luni a învățat să facă pantofi, iar după 3 a câștigat primii bani. Ulterior, a făcut și un curs de calificare.

„Trebuia să fie de 6 luni, dar pentru că am învățat mai repede, la 3 luni m-au calificat”, adaugă el.

De acolo a început meseria de cizmar, în Casa de Modă din Cluj-Napoca de pe strada Barițiu. Totul a fost o pură întâmplare. S-a lăsat dus de vânt, necăjit fiind, doar pentru a-și găsi un loc de muncă, dar acesta avea să-i schimbe viața, întrucât cu timpul, a ajuns să fie cunoscut peste mări și țări.

„N-am avut ce face, aveam nevoie, am fost 8 copii. De unde bani?”, a mai povestit Grigore Lup.

Citește și: „Blestemul” lui Teo Peter. Ucigașul său, părăsit de familie. Ce a ajuns să facă pentru supraviețuire

Pantofii de distanțare socială și opincii, bestseller-uri

Cel mai mult durează să lucreze la pantofii de distanțare socială, pentru care trebuie să facă un calapod personalizat și să folosească mai mult material. De curând, a trimis niște colete în Canada și 5 perechi în China, lumea continuând să plaseze comenzi și la 2 ani după ce a explodat internetul și presa internațională care a scris despre el.

„Mi-a părut bine, că era o perioadă în care nu prea mai vindeam, din cauza pandemiei, și când au aflat cei din străinătate de încălțămintea de distanțare socială, nu a fost țară din lume să nu fi mediatizat. Au venit de la Reuters să afle despre ce e vorba și de atunci am multe comenzi”, povestește, fericit și recunoscător, clujeanul.

Ideea i-a venit într-o zi când era singur la muncă, neștiind ce să facă pentru a scoate afacerea din riscul falimentului.

„Vedeai la televizor că lumea nu respectă regulile de distanțare socială, cozi la magazine erau mereu. Odată am văzut niște pantofi mai lungi și m-am gândit să fac o pereche și mai mare, care să fie pentru distanțare socială. De acolo a pornit ideea”, relatează el, amuzat de inovația care a prins atât de bine la public.

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a crescut și numărul de comenzi la cizmele de Moș Crăciun. A trimis astfel de colete în Iași, Craiova, dar și în alte orașe din țară.

Prețul unei perechi de ghete de Moș Crăciun oscilează între 650 și 700 de lei.

Echipa sa, formată din foști colegi de la Casa de Modă și colege de la fabrica de încălțăminte Clujana – una dintre cele mai reputate brand-uri din Europa – are constant de lucru.

„Facem o gamă foarte largă de încălțăminte. Orice, de la gală până la tradițională”, precizează meșterul.

Încălțămintea tradițională e din nou în vogă, cu atât mai mult cu cât Grigore face opinci personalizate și moderne, după preferințele clienților.

„Sunt interprete de muzică populară mai mici de înălțime pentru care am făcut și un toculeț. Chiar dacă e opincă, am făcut în așa fel să fie bine”, explică Grigore.

Contrar așteptărilor multora, tradiția românească ia din ce în ce mai mult amploare în rândul noilor generații, în opinia pantofarului clujean.

„Multă lume vorbește că tradiția e pe cale de dispariție. Nu e adevărat. Eu fac lunar 400 de perechi tradiționale. Sunt multe ansambluri, mulți copii mici care arată un interes mai mare față de tradiție decât generațiile anterioare.

Eu știu câtă lume încalț și câte ansambluri sunt în țară, că trimit încălțăminte la sute de grupuri de dans”, explică Lup.

Cu toate acestea, deși se manifestă un interes mai mare față de tradiția românească, meseria de cizmar, în sine, nu mai este la fel de populară.

„Nu cred că o să fac asta până la adânci bătrâneți, mă gândesc să mă pensionez pe la 60 de ani, acum am 58. Lucrez de la 16”, precizează Grigore.

Singurul lucru care face pensionarea mai dificilă este numărul mare de clienți, pe care nu vrea să îi dezamăgească. Ar da meseria mai departe, dar nu a găsit pe nimeni interesat.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te