Uber obține o victorie în Justiţie. California afirmă dreptul de a trata șoferii ca antreprenori

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.03.2023 - 15:22

Compania Uber și alte firme de ride-sharing au obținut o victorie în Justiţie. Statul California a afirmat dreptul de a trata șoferii ca antreprenori. Hotărârea păstrează modelul de afaceri Uber, dar deschide de asemenea și calea pentru negocierea colectivă.

SHARE

Uber Technologies Inc. și alte companii au obținut o victorie, printr-o hotărâre judecătorească din California, care păstrează astfel modelul de contractant independent, folosit de firmele de ride-sharing și ar putea spori eforturile de a menține acest model în lume.

Uber obține o victorie în Justiţie

O curte de apel de stat a declarat că lucrătorii ar trebui să fie tratați în continuare ca antreprenori independenți, în conformitate cu un vot din California, cunoscut sub numele de Propunerea 22, deși a cerut ca o clauză care pune restricții asupra negocierilor colective de către lucrători să fie eliminată.

Propunerea 22, adoptată în luna noiembrie a anului 2020, a permis acestor companii să continue să-și trateze forța de muncă pe post de antreprenori independenți.

O instanță din California a considerat-o neconstituțională în anul 2021. Ordinul de luni a anulat părți din hotărârea acelei instanțe inferioare acesteia, conform The Wall Street Journal.

Citeşte şi: Ești șofer de Uber? Din 2030, Uber va accepta doar mașini electrice. Dacia Spring nu se califică

Uber și alți operatori de ride sharing se află într-o criză globală cu autoritățile de reglementare, pentru a stabili dacă și cum să acorde mai multe beneficii, cum ar fi concediul medical plătit și asigurarea de sănătate, lucrătorilor din așa-numita "economie de boom", în care aplicațiile distribuie sarcini individuale unui grup de oameni, considerați în general contractori independenți.

California a dat în judecată companiile Uber și Lyft, în anul 2020, spunând că au încălcat o nouă lege, care a încercat să-și reclasifice șoferii drept angajați.

A urmat o bătălie juridică, care a culminat cu Propunerea 22, în care Uber, Lyft, DoorDash Inc. și Instacart Inc. au cerut să fie scutite de lege. Companiile au cheltuit o sumă record de bani, pentru un vot în California: aproximativ 200 de milioane de dolari.

Citeşte şi: Au apărut trotinetele. Cât de avantajos este: comparații cu mașina proprie, Uber și Bolt

Companiile le-au promis lucrătorilor flexibilitate, alături de unele beneficii, dacă măsura votului va fi adoptată.

În reclamele de televiziune, difuzate și la radio, la acea vreme, companiile au spus că o reclasificare ar distruge flexibilitatea de care se bucură lucrătorii și ar crește semnificativ prețurile de transport și de livrare pentru consumatori.

Un grup de şoferi și sindicate au contestat constituționalitatea Propoziției 22. În august 2021, un judecător din California a hotărât că aceasta este neconstituțională, deoarece a limitat autoritatea legislativului și capacitatea acesteia de a adopta legislația viitoare.

Victorie istorică

Companiile au făcut apel la această decizie, ceea ce a dus la decizia de luni, de la Curtea de Apel din Primul District din California.

„Decizia de astăzi este o victorie istorică, pentru cei aproape 1,4 milioane de șoferi care se bazează pe independența și flexibilitatea muncii bazate pe aplicații, pentru a câștiga venituri și pentru integritatea sistemului de inițiativă din California”, a spus entitatea de campanie Prop 22, a companiilor.

Acțiunile Uber și Lyft au crescut fiecare cu 5%, în tranzacțiile de după decizie. Acțiunile DoorDash au urcat cu 4%.

În timp ce instanța a păstrat modelele de antreprenori independenți ale companiilor, a eliminat o clauză care a făcut dificilă sindicalizarea lucrătorilor. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te