Prețul carburanților la pompă este rezultatul unui mix compus din prețul petrolului, cursul de schimb valutar, costurile de rafinare, stocare și distribuție, marja de profit a companiilor petroliere și... taxe și accize încasate direct de către stat.
Iar aceste taxe și accize, la ora actuală, în România, reprezintă 51,7% din prețul benzinei și 47,5% din prețul motorinei la pompă.
De la 1 august 2025, în urma creșterii TVA de la 19% la 21%, a majorării accizelor la carburanți cu 10% și a aplicării TVA mărit la accize (da, taxă la taxă!), cuantumul de taxe și accize încasate direct de către stat la pompă urcă la 54,5% în cazul benzinei și la 50,2% în cazul motorinei.
TVA și accize mărite: Dacă benzina și motorina ar fi gratis, la pompă ai plăti statului 4 lei/litru
Concret, dacă benzina și motorina ar fi gratis, la pompă tot ai plăti statului aproximativ 4 lei/litru, după 1 august 2025.
În prezent, accizele la carburanți sunt de 2,528 lei/litru la benzină și de 2,317 lei/litru la motorină. Cum accizele cresc cu 10%, de la 1 august, vor ajunge la 2,78 lei/litru și, respectiv, la 2,55 lei/litru.
Apoi, cu TVA de 21%, taxele și accizele la carburanți urcă la circa 4 lei/litru la benzină, respectiv la circa 3,9 lei/litru la motorină.
Citește și: Veste „usturătoare”, pentru șoferi. Benzina și motorina ar putea ajunge la circa 10 lei/litru
Dacă luăm în calcul prețurile medii ale carburanților din ultimele zile, de 7,4 lei/litru la benzină și de 7,1 lei la motorină, conform peco-online.ro, și aplicăm mixul de accize și TVA valabil de la 1 august 2025, rezultă că benzina standard va ajunge la circa 7,75 lei/litru, iar la motorina standard, la circa 7,5 lei/litru.
Evident, calculul e valabil dacă prețurile de bază ale carburanților, influențate de prețul petrolului și cursul valutar, rămân la fel.
Citește și: Scumpirea benzinei și motorinei a ajuns deja la pompă. Cât plătesc în plus șoferii de la 1 iulie
Evoluțiile prețurilor la benzină și motorină în ultima lună
Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 1,1%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 4 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.
În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 4,2%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 15 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile, conform peco-online.ro.
Citește și: Ai mașină pe benzină, diesel sau electrificată? 5 trucuri de la specialiști pentru a reduce consumul
Comparativ cu celelalte țări UE, România se clasează pe locul 14 la benzina fără taxe, ca fiind cea mai ieftină, după Austria, Belgia, Cehia, Finlanda, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Slovacia, Slovenia, Suedia.
Motorina fără taxe comercializată în România este pe locul al 15-lea în topul celor mai mici prețuri, după Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovenia.