Topul locuinţelor accesibile, în marile orașe. Unde găsești apartament cu 2 camere la 50.000 €

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.08.2024 - 12:30
Topul locuinţelor accesibile, în marile orașe. Unde găsești apartament cu 2 camere la 50.000 € - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
Topul locuinţelor accesibile, în marile orașe. Unde găsești apartament cu 2 camere la 50.000 € - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Topul locuinţelor accesibile, în marile orașe. Unde găsești apartament cu 2 camere la 50.000 €. Prețul mediu pe metrul pătrat util, în ţară, ajunge, în T2 2024, la 1.599 de euro, iar IPC continuă să scadă la valoarea minimă a ciclului imobiliar.

SHARE

Topul locuinţelor accesibile, în marile orașe. Unde găsești apartament cu 2 camere la 50.000 €. Prețul mediu pe metrul pătrat util, în ţară, ajunge, în T2 2024, la 1.599 de euro, iar IPC continuă să scadă la valoarea minimă a ciclului imobiliar actual.

IPC înseamnă indicele puterii de cumpărare. Mai exact, un român cu salariul mediu are nevoie de 1,52 salarii pentru metrul pătrat de locuință, iar un bucureștean, de 1,28 salarii medii nete.

Topul locuinţelor accesibile, în marile orașe. Unde găsești apartament cu 2 camere la 50.000 €

Situaţia din Bucureşti este generată de un cumul de factori. Pe de o parte, preţurile sunt mai mari pe metrul pătrat, chiar dacă nu cele mai mari, pe de altă parte, veniturile bucureştenilor compensează şi atunci puterea de cumpărare e mare.

Salariul mediu este un foarte bun indicator al puterii de cumpărare, când ne raportăm la piața imobiliară, deoarece puținii angajați care câștigă peste medie sunt destul de mulți, încât să absoarbă oferta din piață.

Totuși, suplimentar acestui aspect intervin și alte clase de venit care sunt de obicei mai mari decât cele salariale (freelanceri, antreprenori, români plecați în Diaspora).

Citeşte şi: Oraşul în care preţul unei garsoniere este peste cel al unui apartament cu 2 camere din Bucureşti

Salariul mediu net în România, în luna iunie 2024, a fost 1049 de euro, în timp ce în București, în luna aprilie, a fost de 1.350 de euro.

Conform Storia.ro, în Bucureşti, găseşti relativ uşor apartamente de două camere sub 50.000 de euro. În Bucureşti, Sector 6, în Militari Residence, poţi achiziţiona un apartament de 41 mp, 2 camere, la etajul 5.

Creșterea salariului mediu net a fost din nou mai mare decat creșterea prețului la imobiliare, la nivel național și la nivelul majorității orașelor mari, ceea ce înseamnă simplificând lucrurile că imobiliarele au devenit mai accesibile.

Citeşte şi: Câți ani muncesc ungurii pentru a cumpăra un apartament? Românii muncesc și plătesc dublu

Capitala este urmată de Timișoara, cu un IPC de 1,33, Iași - 1,63, Constanța - 1,76, Oradea 1,9, Brașov - 1,96, iar în capul listei avem deja obișnuitul Cluj, cu un IPC de 2,3, cu practic cele mai puțin accesibile locuințe din topul orașelor mari.

Desigur că, în analiza investiției, conform Profit.ro, trebuie luați mai mulți indicatori în calcul, dar IPC este un indicator minim relevant, pentru a-ți face o perspectivă despre evolutia pieței, bazându-te pe date factuale.

Randamentul brut al investițiilor rezidențiale din București, care înseamnă practic cât poți câștiga în medie, din investițiile în locuințe cu scop de închiriere pe termen lung, rămâne în perioada analizată (trimestrul 1 2024) cel mai mare din țară.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te