Ți-ai luat vilă și mașină de lux? De la 1 ianuarie plătești o nouă taxă. Vezi ce bani dai la stat

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 26.12.2023 - 16:34
Ți-ai luat vilă și mașină de lux? De la 1 ianuarie plătești o nouă taxă. Vezi ce bani dai la stat Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ți-ai luat vilă și mașină de lux? De la 1 ianuarie plătești o nouă taxă. Vezi ce bani dai la stat de anul viitor.

SHARE

Ți-ai luat vilă și mașină de lux? De la 1 ianuarie plătești o nouă taxă. Vezi ce bani dai la stat de anul viitor pe fondul măsurilor de austeritate impuse de Guvern.

De anul viitor, statul vrea ca proprietarii de case și mașini scumpe să plătească un impozit mai mare. Vizate sunt persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (~ 500.000 de euro). 

Impozitele vor fi mai mari și pentru persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei (~ 75.000 de euro).

Ți-ai luat vilă și mașină de lux? De la 1 ianuarie plătești o nouă taxă. Vezi ce bani dai la stat

Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

Așadar, în cazul clădirilor rezidențiale, impozitul special se va aplica doar persoanelor fizice, în timp ce în cazul mașinilor, acesta va viza atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice.

Citește și: Pensie dublată pentru un pensionar, la recalculare. Ia cu 2.000 lei în plus. Cât timp a muncit ?

Apoi, noua lege stabilește modul de calcul al impozitului special pe bunurile de valoare mare. Mai precis, el se stabilește:

în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale - prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;

Citește și: EXCLUSIV Sporuri de 174.000.000 lei în trei ani la Muncă. În 2019, de 12 ori mai mult ca în 2017

în cazul proprietăților reprezentând autoturisme - prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Impozitul special se datorează pentru întregul an fiscal, contribuabilii fiind obligați să-l calculeze și să-l declare la Fisc până la data de 30 aprilie din respectivul an fiscal, în cazul celor ce dețin case cu valoare mare, și până la data de 31 decembrie - în cazul celor ce dețin mașini scumpe, conform avocanet.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te