Taxa de solidaritate ar aduce numai 15 euro pe lună pentru fiecare pensionar sau bugetar

DE Valentin Mirică | Actualizat: 09.12.2021 - 15:22
Foto: Inquam/ George Calin

Un calcul simplu arată că taxa de solidaritate nu ar însemna aproape nimic pentru cei 6,33 milioane de pensionari și bugetari din România, dar ar lovi puternic în sectorul privat. Taxa de solidaritate ar aduce la buget încasări de circa 5,5 miliarde de lei, în variantă optimistă.

SHARE

În România, potrivit datelor din octombrie ale ministerului de Finanțe, sunt 1,253 milioane bugetari. La aceștia se adaugă, potrivut datelor INS, 5,08 milioane de pensionari.

Citește și: EXCLUSIV Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără nici un vinovat

Taxa de solidaritate ar aduce la buget încasări de circa 5,5 miliarde de lei - într-o variantă destul de optimistă, pornind de la rezultatele din 2020 ale celor 335 de companii cu cifre de afaceri peste 100 de milioane de euro.

Dacă împărțim acest posibil venit la buget la cei 6,33 milioane de bugetari și pensionari se poate constata că fiecare ar primi 72,3 lei pe lună, adică 15,4 euro. Acesta este un calcul optimist întrucât, așa cum arăta consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru, “în primul an, luate prin surprindere de o astfel de măsură, firmele cu CA mai mare de 100 milioane euro vor plăti ceva. După aceea, veniturile din taxa de solidaritate vor fi egale cu virtual zero. Solidaritatea în economia naţională (catalaxie) are loc atunci când catalaxia nu este împiedicată să funcţioneze". Companiile mari ar putea pur și simplu să se dividă, pentru ca cifra de afaceri să scadă sub 100 de milioane de euro. 

Totuși, PSD și UDMR insistă pentru impunerea acestei taxe, în timp ce unii lideri liberali se opun. 

„Eu spun așa: O taxă de 1% din cifra de afaceri pentru o perioadă de un an, și vorbim de cifra de afaceri pentru anul 2021 (...) acest lucru înseamnă un venit important”, a declarat, ieri, Kelemen Hunor, la TVR. 

“Avem cele mai mici venituri din PIB din toată Europa. Noi nu ne gândim să fim mai eficienți la colectare, noi ne gândim cum îi lăsăm pe oameni să moară de foame“, a susținut și președintele PSD, Marcel Ciolacu, la Antena 3.

Unul din liberalii care s-au opus, Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, a explicat că “suprataxarea marilor companii înseamnă de fapt pedepsirea celor mai mari contributori care au ajutat România să treacă prin criză“. „Marile companii pe care unii dintre colegii noștri de guvernare vor să le suprataxeze, reprezintă aproximativ 20% din sectorul privat și ele plătesc aproximativ 40% din taxele totale încasate de ANAF. Acest lucru ne arată că aceste companii sunt fundamentale pentru economia românească. În plus, aceste companii furnizează cele mai mari sume către bugetul de stat, către bugetul asigurărilor sociale și către bugetul de sănătate”, a explicat Huțucă. 

Citește și: Fostul fotbalist Gheorghe Popescu, consilierul premierului Nicolae Ciucă pe probleme de sport

Ideea impozitării cifrei de afaceri a apărut în 2017, în programul guvernului Tudose, dar PSD a renunțat la proiect. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te