Țara unde muncesc sute de mii de români plătește pensii după 5 ani de muncă. O încasezi și din țară

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.09.2023 - 14:17
Țara unde muncesc sute de mii de români plătește pensii după 5 ani de muncă - Foto: Pexels / Aleksey

Italia, țara unde trăiesc un milion de români, îți oferă posibilitatea de a încasa pensie după 5 ani de muncă. Desigur, e nevoie de îndeplinirea vârstei de pensionare de 71 de ani. Pensia poate fi primită în România dacă nu mai domiciliezi în Italia.

SHARE

Românii care au muncit în Italia 5 ani au dreptul la pensie, potrivit legii pe care o puteți citi AICI

Părăsirea locului de muncă cu doar cinci ani de contribuții este posibilă în primul rând pentru acei lucrători care nu au contribuții plătite până la la 31 decembrie 1995, adică cei care sunt supuși calculului contributiv integral al pensiilor lor. Cu toate acestea, pe lângă cei cinci ani de contribuții, trebuie să fie atinsă și o vârstă minimă, care este mai mare decât vârsta pentru pensia de bătrânețe obișnuită (vârsta pentru pensia de bătrânețe obișnuită, este de 71 de ani).

Țara unde muncesc sute de mii de români plătește pensii după 5 ani de muncă. O încasezi și din țară

Există, de asemenea, o serie de fonduri profesionale care permit membrilor să ajungă la pensie cu o vârstă minimă și cu un minim de 5 ani de contribuții, dar sub rezerva unui calcul complet contributiv.

Citește și: Pensiile vor fi mărite pentru milioane de români. Se dau mulți bani în plus. Calculele, făcute

În cele din urmă, este posibil să se iasă la pensie cu cinci ani de contribuții atunci când persoana în cauză suferă o reducere severă a capacității sale de muncă, astfel încât are dreptul la o alocație obișnuită de invaliditate sau la o pensie pentru incapacitate de muncă (a nu se confunda cu pensiile de invaliditate și de incapacitate civilă, care nu necesită contribuții)”, potrivit legii.

Pensia pentru limită de vârstă cu 5 ani de contribuții poate fi solicitată de lucrătorii care fac obiectul calculării contribuției totale și care reprezintă un sistem de calcul începând cu 1996, pe baza contribuțiilor plătite și a vârstei de pensionare.

Astfel, ca să se pensioneze cu 5 ani de contribuții, lucrătorii casnici spre exemplu nu trebuie să aibă contribuții plătite sau creditate până la data de 31 decembrie 1995.

Citește și: Cât vor primi românii în plus la pensie din 1 ianuarie 2024. Cea mai mare creștere de după Revoluție

Când primești pensie dacă ai lucrat în Occident

Sute de miii de români vor primi pensie dacă au lucrat în Italia, dar și în alte state comunitare. Asta, după împlinirea vârstei de pensionare din țara respectivă.

 Perioada lucrată în străinătate se va cumula cu anii lucrați în România.

În cazul în care o persoană decide să se pensioneze și a lucrat în alt stat, atunci își depune dosarul în România, dar i se vor lua în calcul ca și vechime anii munciți peste graniță. Condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a i se lua în calcul vechimea este aceea de a nu fi lucrat la negru. Astfel, el trebuie să fi contribuit la sistemul de pensii din țara respectivă.

Cum se calculează pensia

Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Citește și: Cum calculezi cu ce sumă de bani ieși la pensie. Pragul de 15 ani vechime este cel mai important

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te