STUDIU PwC: 37% din companii și-au întrerupt activitatea, cifre de afaceri diminuate cu 25%

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 31.03.2020 - 13:15

Peste o treime (37%) din companiile din România şi-au întrerupt total sau parţial activitatea după declararea Stării de Urgenţă din cauza pandemiei de COVID-19, în timp ce 20% şi-au restrâns activitatea, arată rezultatele studiului HR Barometru, realizat de PwC România.

SHARE

Studiul HR Barometru a fost realizat în perioada 23 - 26 martie 2020, pe baza informaţiilor furnizate de 91 de companii din sectoarele: bunuri de larg consum, auto (producţie şi distribuţie), transporturi, farmaceutic, IT&C, servicii financiare, energie (producţie, utilităţi, distribuţie), distribuitori (retail & logistică), servicii externalizate şi altele.

Cercetarea a inclus o serie de întrebări referitoare la întreruperea totală sau parţială a activităţii, restrângerea acesteia, reducerea cifrei de afaceri şi capacitatea de a plăti salariile. Conform răspunsurilor, 19% din companiile intervievate au întrerupt total activitatea, 18% au întrerupt parţial activitatea, 19% nu au întrerupt deloc activitatea, dar estimează o scădere a cifrei de afaceri cu 25% şi au capacitatea de a plăti salariile, 10% nu au întrerupt activitatea, anticipează reducerea cifrei de afaceri cu 25% şi nu au capacitatea de a plăti salariile, 20% şi-au restrâns activitatea, iar afacerile se vor reduce cu mai mult de 25%, în timp ce doar 14% nu au estimat o scădere a cifrei de afaceri.

Datele studiului au scos în evidenţă faptul că acele companii în care specificul activităţii nu permite munca de la domiciliu şi ale căror afaceri sunt afectate negativ de pandemia cu coronavirus iau în calcul aplicarea prevederilor privind şomajul tehnic.

Astfel, 27% din companiile chestionate au susținut că vor aplica cu siguranţă pentru acordarea facilităţilor privind şomajul tehnic, 18% încă nu ştiu dacă le vor aplica pentru că sunt neclare, 18% încă nu ştiu dacă le vor aplica pentru că nu le-au analizat, iar 5% au indicat că mai degrabă nu le vor aplica, pentru că actualele prevederi nu corespund specificului activităţii lor.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.