Stolojan: Subvenționarea prețurilor la gaze pentru toți este o greșeală. Vom ajunge la austeritate?

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.07.2022 - 11:32
Stolojan: Subvenționarea prețurilor la gaze pentru toți este o greșeală. Vom ajunge la austeritate? / FB

Fostul lider PNL Theodor Stolojan consideră că măsurile de austeritate nu le iei pentru că vrei, ci pentru că te obligă piaţa.

SHARE

El precizează că în momentul în care piaţa internaţională şi piaţa de capital din ţară vor avea percepţia că România nu este ok, atunci finanţarea se opreşte şi intri în măsuri de austeritate chiar dacă vrei sau nu vrei.

 Theodor Stolojan a fost întrebat, duminică, la emisiunea Insider Politic, ce se va întâmplat când Guvernul nu va mai subvenţiona preţul la gaze naturale din aprilie anul viitor.

Citește și: Robert Kaplan: România se teme de Putin, dar și Putin ar trebui să se teamă de România

“Răspunsul e simplu. Ce înseamnă a subvenţiona? Înseamnă că eu le dau la un alt preţ mai mic decât cel care e reglementat de piaţa liberă. Asta înseamnă că mesajul pe care îl dau firmelor şi populaţiei e: ”Fraţilor, mergeţi ca până acum, nimic nu s-a schimbat!”. Nu ăsta e mesajul corect economic. În mod normal, din punctul meu de vedere, dacă asta e noua realitate economică şi asta este, cu preţuri mari la ţiţei, la gaze naturale, ele trebuie lăsate să se reflecte în întreaga economie”, a afirmat Theodor Stolojan, potrivit news.ro. 

Citește și: VIDEO Un avion cargo Antonov An-12BK s-a prăgușit la Kavala, Grecia. A luat foc în zbor

El a precizat că România a frânat propagarea în întreaga economie a influenţei preţurilor la energie,

 “Discutăm de o nouă repoziţionare a tuturor preţurilor relative din economie, ţinând seama de această realitate nouă la energie, inclusiv preţul forţei de muncă, salariile, totul, inclusiv toate veniturile sociale, persoane cu dizabilităţi, totul trebuie recalibrat la această realitate nouă. Sigur că unele firme pot ce pot să împingă mai departe influenţa negativă în costuri la produsele sale, altele nu pot şi trebuie să mai reducă din profituri, altele dispar pur şi simplu dar, apar altele noi. Ăsta este procesul economic pe care noi la ora actuală, ce am făcut, l-am frânat. Vedeţi, ultimele date de inflaţie sunt 15 %, dar în condiţiile în care eu am frânat propagarea în întreaga economie a influenţei preţurilor la energie, în special la ţiţei, produse petroliere, gaze naturale. Sigur că din punct de vedere social nu e uşor de acceptat acest raţionament economic, dar până la urmă ajungi acolo”, a explicat fostul premier.

El consideră că măsurile de austeritate nu trebuie luate de guvernanţi, ci pentru că ne va obliga piaţa.

”A fost declaraţia următoare făcută şi de preşedintele ţării şi de alţi oficiali: ”Noi nu vom accepta de data asta măsuri de austeritate, pentru că ele ne duc în recesiune, pentru că am văzut ce s-a întâmplat în 2008 – 2009”,  ceea ce e corect din punct de vedere politic şi social. Din punct de vedere economic, însă, măsurile de austeritate nu le iei că vrei tu, le iei, ne obligă piaţa. În momentul în care piaţa internaţională şi piaţa de capital din ţară va avea percepţia că România nu e ok, în momentul ăla finanţarea se opreşte, finanţarea deficitului comercial extern, finanţarea deficitului bugetar şi atunci intri în măsuri de austeritate vrând-nevrând. Adică, nu poţi să laşi o economie să înceapă să se descurce haotic, începi să iei măsuri”, a mai afirmat fostul lider PNL.

Stolojan a mai fost întrebat dacă el crede că vom ajunge la raţionalizarea gazelor naturale în această iarnă.

El susţine că politica aceasta de subvenţie pentru toată lumea este una proastă, care aduce deficite.

“Politica asta de subvenţie pentru toată lumea, pentru toate firmele, e cea mai proastă politică şi te aduce în deficite. Uite, România are deficite foarte mari, care au avut raţiunea lor în pandemie, dar, mă rog, acum este mai complicat, pe lângă faptul, să nu uităm, că situaţia în care suntem noi acum ni se datorează în primul rând nouă, românilor. Sigur, războiul din Ucraina, dar cum e posibil să ai termen de dare în funcţiune a termocentralei pe gaze naturale de la Iernut, 2019, tu să fii în 2022 şi să-ţi propui să o dai în funcţiune la sfârşitul lui 2023. Cine-i de vină?”, a mai declarat Stolojan.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te