Statul poate deveni acţionar la companiile în insolvenţă

DE Alexandru Pop | Actualizat: 28.09.2018 - 12:33
Statul va lua o parte din acțiunile firmelor în insolvență. Foto Getty Images

O companie nu mai poate intra în insolvenţă, dacă creanţele bugetare reprezintă mai mult de 50% din totalul creanţelor ei, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată de guvern. Guvernul spune că a modificat legea insolvenţei pentru a aduce mai mulţi bani la buget.

SHARE

Compania trebuie să notifice organele fiscale înainte de deschiderea procedurii de insolvență, iar statul poate intra în acţionariatul unei companii, prin conversia creanţei în acţiuni, potrivit ordonanței de urgență. 

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a susţinut că adoptarea odonanţei care completează Legea insolvenţei va ajuta firmele aflate în insolvenţă să se redreseze, iar statul va avea va avea mai multe şanse de a-şi recupera o parte din datorii, în condiţiile în care mai mult de 6000 de companii, cu peste 64.000 de salariaţi, sunt în procedura de insolvenţă. Ordonanţa va permite, în cazul firmelor aflate în insolvenţă, cu datorii la bugetul statului, conversia creanţelor în acţiuni, iar Fiscul va avea o procedură clară în acest sens, potrivit ministrului. 

Acesta s-a declarat convins că măsurile vor duce la curăţarea mediului economic. „Orice ban recuperat e un plus. Nu am făcut estimări cât putem recupera, nu avem o listă cu companii la care statul poate intra în acționariat″⁣, a declarat ministrul Finanțelor.

Dar actul normativ este criticat de specialişti. „Nu am vâzut forma actului normativ adoptat în guvern, însă pare că avem de-a face cu un tratament preferenţial şi poate duce la un tratament de discriminare pozitivă a creanţelor bugetare. Această discriminare pozitivă va duce la dezbateri juridice, chiar cu privire la constituţionalitatea actului normativ. Creditorii trebuie să aibă acelaşi tratament. Cert este că, dacă se menţin trimiterile sau prevederile din Codul fiscal se va crea o practică neunitară”, a declarat pentru Ziarul Financiar avocatul Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreşedinte UNPIR (Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă).

De asemenea, faptul că statul ar putea deveni acționar este contestat. ″Efectul principal este că statul intră într-o companie, ceea ce nu este permis într-o piaţă liberă, statul nu are ce căuta în companiile private şi nu aceasta este calea pentru a însănătoşi economia″⁣, a decarat, pentru Știrile Pro TV, Florin Jianu, președintele Consliului IMM-urilor. 

Ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare săptămâna aceasta, astfel încât de luna viitoare Fiscul va începe să analizeze fiecare firmă aflată în insolvență. Pe baza unor criterii, care nu au fost făcute publice încă, Fiscul va decide în ce firme va intra statul că acţionar sau dacă vor fi şterse până la 50% din datorii. Pe baza evaluării va fi stabilit şi preţul acţiunilor, iar regula generală este că statul va prelua acţiuni doar de la firmele care pot fi salvate de la faliment.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te