Statul ne oferă o pastilă cu iod. Se ia înaintea atacului nuclear. La 4 ore, eficiența, la jumătate

DE Alex Darvari | Actualizat: 08.03.2022 - 17:12
Statul ne oferă o pastilă cu iod. Se ia înaintea atacului nuclear. La 4 ore, eficiența, la jumătate / Indian Times
Statul ne oferă o pastilă cu iod. Se ia înaintea atacului nuclear. La 4 ore, eficiența, la jumătate / metro.co.uk
Statul ne oferă o pastilă cu iod. Se ia înaintea atacului nuclear. La 4 ore, eficiența, la jumătate / Undark Magazine

Alexandru Rafila a anunţat că, începând de marţi, Compania Antibiotice Iaşi va fabrica 2,5 milioane de pastile de iodură de potasiu la fiecare 48 de ore, menţionând că necesarul este de maxim 30 de milioane de comprimate.

SHARE

Ministrul a atras atenţia că iodura de potasiu nu este un panaceu universal şi se administrează strict la indicaţie, pentru timp limitat, potrivit Agerpres.

Citește și: Cum te protejează masca tip glugă, filtru de cărbune sau pelerina de ploaie în caz de atac nuclear

"Începând de mâine, Compania Antibiotice Iaşi va fabrica o mare cantitate într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la două zile, în 48 de ore. Antibiotice Iaşi este un producător responsabil (...) şi s-a ocupat. Nu ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să asigurăm această substanţă, adică nu substanţă activă, asta producătorul şi-o procură. Nu cred că o să fie probleme, dar aş vrea totuşi un lucru extrem de important pentru toată lumea: iodura de potasiu nu e este un panaceu universal. Nu se ia preventiv.

Noi am dat de la Ministerul Sănătăţii un comunicat de presă săptămâna trecută şi am spus foarte clar că este o substanţă care se administrează strict la indicaţie pentru un timp limitat pentru anumite categorii de persoane", a afirmat, luni, Rafila, întrebat la sediul PSD cum se va mobiliza ţara noastră în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei.

Citește și: Cum decontaminezi locuința în caz de accident nuclear. Fără băi cu apă fierbinte și aer condiționat

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a elaborat un document în care explică cum trebuie luat iodul în caz de ataca nuclear.

„III Administrarea de iodură de potasiu

Un mod de autoprotejare împotriva iodului radioactiv este de a lua pastila de iodură de potasiu (KI). Pastila de KI este mult mai eficientă dacã este luată înaintea expunerii la iod radioactiv.

În acest caz, pastila de KI poate asigura o reducere a dozei încasate cu 98%. Dacă este luată la 4 ore după expunerea la iod radioactiv, pastila vă asigură o reducere a dozei încasate cu 50%.

Administrarea de pastile KI trebuie făcută în cazul unei urgenţe. Astfel de pastile vor fi disponibile şi la Centrul de Primire pentru a fi distribuite.

Şcolile din localităţile din vecinătatea centralei nucleare vor avea cantităţi suficiente de pastile pentru copii. Personalul şcolilor va administra aceste pastile copiilor, atunci când va fi necesar. Pentru personalul care se găseşte în tranzit, acesta poate primi pastilele de la Centrul de Primire”, potrivit documentului.

Citește și: În caz de accident nuclear, iodul se ia în primele ore. Cum se asigură stocurile și cine distribuie

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te