Statul român a încasat aproape 1,5 miliarde de lei din rovinietă anul trecut când au fost dați în folosință doar 15 km de autostradă, pe primul lot între Sibiu și Pitești. Informația apare într-o interpelare adresată ministrului Grindeanu.
Numai taxa de trecere a podului de la Cernavodă a adus la bugetul de stat suma de 137 milioane de lei.
România a ajuns la 994 de km de autostradă.
Citește și: Câți bani aduce la buget Jandarmeria: Ultimul transport special a avut o valoare de 60 de milioane €
Statul a încasat 1,5 miliarde de lei din rovinietă
România va inaugura 1.000 de kilometri de autostradă cu un „ciot” care nu are nicio valoare practică, deoarece el nu se conectează cu niciun alt proiect de infrastructură mare. După 1989, România a construit autostrăzi mai prost decât Ungaria, Bulgaria sau polonia.
Citește și: Avem 1.000 km de autostradă cu un ciot făcut în „pustiu”. Construim de 4 ori mai încet ca Polonia
Rovinieta este o taxă de drum obligatorie pentru orice vehicul de transport marfă sau persoane care circulă pe drumurile naționale, dar și pe drumurile aflate în intravilanul municipiilor și reședintelor de județ.
Când trebuie să achiziționezi o rovinietă?
Rovinieta trebuie plătită în cazul oricărui vehicul care circulă pe drumurile naționale din România, indiferent dacă autovehiculul este înmatriculat pe teritoriul României sau în alte state, și indiferent dacă șoferul are reședința în România. Acest lucru înseamnă că de fiecare dată când părăsești localitatea la volanul mașinii, trebuie să deții o rovinietă valabilă pentru vehiculul cu care călătorești.