Proiectul Rusiei „Power of Siberia 2”, blocat de China. Putin, cu 50.000.000.000 mc de gaz pe stoc

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.06.2024 - 19:26
Stagnează proiectul gazeifer al Rusiei Power of Siberia 2. La fel şi speranţele de export de gaze - Foto: Profimedia Images
Stagnează proiectul gazeifer al Rusiei Power of Siberia 2. La fel şi speranţele de export de gaze - Foto: Profimedia Images

Stagnează proiectul gazeifer al Rusiei Power of Siberia 2. La fel şi speranţele de export de gaze. Când Putin făcea o vizită de stat în China, în mai, viceprim-ministrul său, Alexander Novak, spunea ceva interesant.

SHARE

Stagnează proiectul gazeifer al Rusiei Power of Siberia 2. La fel şi speranţele de export de gaze. Când Putin făcea o vizită de stat în China, în mai, viceprim-ministrul său, Alexander Novak, spunea ceva interesant despre gaze.

Anume, că Moscova și Beijingul intenționau să semneze în curând un contract, pentru construcția gazoductului Power of Siberia 2.

Stagnează proiectul gazeifer al Rusiei Power of Siberia 2. La fel şi speranţele de export de gaze

„Plănuim în plus să semnăm un contract pentru construcția unei conducte de gaz cu o capacitate de 50 de miliarde de metri cubi (mmc) de gaz, prin teritoriul Mongoliei, în viitorul apropiat”, declara Novak.

Deși unii observatori se așteptau ca acordul pentru Power of Siberia 2 să fie semnat în timpul vizitei lui Putin în China, acest lucru nu s-a întâmplat. De atunci, nu au existat anunțuri publice, care să sugereze că contractul a continuat.

Potrivit surselor Financial Times, citate de The Moscow Times, proiectul ar putea fi blocat deoarece China a cerut să plătească gazul la prețuri apropiate de tarifele interne ale Moscovei, lucru care ar submina orice speranță de profit pentru Gazprom.

Citeşte şi: UE închide robinetul de gaz al Rusiei. Care țară europeană va suferi cel mai mult

Mai mult, China era pregătită să cumpere doar o fracțiune din cei 50 mmc din capacitatea conductei, au adăugat sursele. În acest moment, proiectul pare nerealizabil. Dar mai sunt alte opțiuni pentru Gazprom de a-și spori vânzările în străinătate, după ce direcția principală de export, către Europa, a fost aproape complet întreruptă?

Înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, în anul 2022, Gazprom pompa anual peste 140 mmc de gaz, către Uniunea Europeană și Regatul Unit. Aceasta a fost cea mai mare și cea mai profitabilă piață externă a monopolului de gaze din Rusia.

Sancțiunile occidentale care au urmat invaziei, represaliile Moscovei, cu o cerere în mare parte nesatisfăcută pentru Europa, de a plăti gazul rusesc în ruble, și exploziile conductei Nord Stream au dus la o scădere drastică a livrărilor.

Citeşte şi: Rusia anunţă că exporturile de gaze rusești scad cu 25%, în ciuda creșterii vânzărilor de petrol

Institutul Oxford pentru Studii Energetice (OIES), în recentele sale perspective privind producția și exporturile de petrol și gaze ale Rusiei, a estimat că exporturile în Europa (UE + Regatul Unit) în anul 2023 s-au ridicat la doar 22-25 mmc. O fracțiune din gloria de odinioară.

Aceasta a fost ceea ce a determinat în principal ca Gazprom să înregistreze cea mai mare pierdere anuală din ultimii 20 de ani – un echivalent a 7 miliarde de dolari – în anul 2023. Și perspectivele de viitor nu sunt promițătoare.

Foto: Profimedia Images

Rusia are un contract de tranzit de gaze către Europa, cu Ucraina (40 mmc/an), care se încheie la sfârșitul acestui an. Conducerea de stat ucraineană a indicat că s-ar putea să nu se prelungească.

Citeşte şi: Rusia suspendă gazoductul Power of Siberia spre China „din cauza lucrărilor de întreținere”

Există conducta Turk Stream, care transportă gaze în Turcia și apoi în Europa de Est. Această extindere către Europa pare să prezinte un risc mai mic decât alte conducte, „nu în ultimul rând pentru că o serie de țări către care livrează gaze sunt mai prietenoase cu Rusia și au fost de acord să plătească gazul în ruble”, au scris cercetătorii OIES.

Fluxurile prin conductă erau de aproximativ 60% din capacitatea sa, de 20 mmc, în 2023, iar livrările de aici vor depinde de cererea Turciei de gaz rusesc. În orice caz, conducta în sine se apropie de capacitatea maximă.

O opțiune pentru Gazprom este să-și devieze fluxurile de gaze din Europa, către Asia, în primul rând privind în direcția Beijingului. Monopolul a încercat deja să facă asta, introducând acum un deceniu conducta Power of Siberia, capabilă să transporte până la 38 mmc de gaz, din zăcămintele din Siberia de Est, până în China.

Capacităţi mici

Dar este de așteptat să atingă capacitatea maximă până în anii 2025-26. Există și conducta din insula Sahalin, din Orientul Îndepărtat, care, cu noroc, ar putea transporta până la 10 mmc de gaz în China, dar nici aceasta nu este suficient de aproape pentru a înlocui volumele uriaşe pierdute în Europa.

Fără o capacitate semnificativă de conductă rămasă pentru a satisface cererea chineză sau mai degrabă a spera în aceasta, Gazprom rămâne cu o singură opțiune: construirea unei noi conducte: Power of Siberia 2.

Aceasta este ceea ce oficialii ruși negociază de ani de zile. Dar ar necesita timp — 10-12 ani, judecând după experienţa construcției Power of Siberia, precum și bani, lucru pe care Gazprom, surprinzător sau nu, nu îi are cu adevărat.

Neprofitabilă de la început

Potrivit analistului independent de petrol și gaze, Mikhail Krutikhin, prima conductă Power of Siberia a fost neprofitabilă de la început, din cauza prețurilor pe care China era dispusă să le plătească pentru gazul exportat, care erau de câteva ori mai mici decât cele plătite în medie Europa. Cu a doua conductă, ei pot cere tarife și mai mici.

„Poziția Gazprom este într-o fundătură, în timp ce chinezii au de ales”, a declarat Krutikhin „Hai mai departe, construiește o conductă pe cheltuiala ta și apoi nu vom cumpăra întreaga capacitate, pentru că nu avem nevoie de ea. Și dacă o facem va fi la prețurile interne ale Rusiei”, a spus el.

John Lough, coleg asociat la programul Chatham House Rusia și Eurasia, a fost de acord că China are o poziţie forte în această afacere.

„Chinezii sunt în măsură să se negocieze pentru că au diversitate de aprovizionare. Sunt interesați să obțină benzină ieftină și nimic nu îi împiedică să negocieze o afacere grasă”, a declarat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te