Rusia anunţă că exporturile de gaze rusești scad cu 25%, în ciuda creșterii vânzărilor de petrol

DE Alexandru Pop | Actualizat: 14.02.2023 - 08:07
Rusia anunţă că exporturile de gaze rusești scad cu 25%, în ciuda creșterii vânzărilor de petrol - Foto: Profimedia Images

Federaţia Rusiă a anunțat că exporturile sale de gaze au scăzut cu 25%, anul trecut, după ce conflictul din Ucraina a adus tulburări grave în legăturile Moscovei cu cumpărătorii-cheie din Europa. Decizia Kremlinului de a invada Ucraina a dus la sanţiuni.

SHARE

Acestea au fost impuse de Statele Unite și Europa, în ciuda faptului că Europa depindea foarte mult de Rusia, pentru a-și satisface nevoile energetice, aminteşte The Moscow Times, una dintre ultimele publicaţii independente din Rusia Putinistă.

Vicepremierul Alexander Novak a anunțat cifrele și a pus pe seama scăderii exporturilor de gaze „refuzul țărilor europene de a cumpăra gaz rusesc”.

Uniunea Europeană, cândva cel mai mare cumpărător de gaz rusesc, și-a redus drastic importurile în anul 2022.

Citeşte şi: Tupeu rusesc. Gazprom cere despăgubiri Bulgariei pentru că a refuzat să plătească gazul în ruble

Ca răspuns la intervenția rusă în Ucraina, Germania a renunțat la aprobarea conductei Nord Stream 2, recent finalizată, care ar fi adâncit dependența europeană de aprovizionarea cu gaze rusești.

În septembrie, exploziile de pe secțiuni ale conductelor Nord Stream 1 și 2, de sub Marea Baltică, au făcut ca Washington și Moscova să se acuze reciproc, pentru incident.

Novak, scriind în publicaţia de specialitate „Energy Policy”, a atribuit scăderea exporturilor la ceea ce el a numit "sabotarea conductelor".

„Producția de gaze în 2022 a totalizat 673,8 miliarde de metri cubi. Exporturile au scăzut cu 25,1%, până la 184,4 miliarde de metri cubi”, a spus Novak.

Citeşte şi: Transgaz, gata să trimită echipe tehnice în Turcia pentru a repara avariile provocate de cutremure

El a spus că, în timp ce livrările de gaz către Europa au scăzut brusc, cele către noii cumpărători, în special China, au crescut rapid.

„Cantitatea record de gaz furnizată pe zi de Rusia, prin conducta Power of Siberia, a fost depășită de mai multe ori”, a spus Novak.

„Ca urmare, livrările de gaz către China, prin intermediul power of Siberia, au crescut cu 48% și au atins un maxim istoric de 15,4 miliarde de metri cubi”.

El a mai spus că exporturile rusești de petrol au crescut cu 7,6% în 2022, față de un an mai devreme.

Novak a spus că în viitor Rusia lucrează pentru a-și orienta exporturile de energie către țări care nu au impus sancțiuni Moscovei sau au criticat ofensiva Kremlinului, în Ucraina.

"Astăzi continuăm să căutăm și să găsim noi piețe. Anul acesta, intenționăm să exportăm peste 80% din exporturile de petrol și 75% produse petroliere, către țări prietene", a spus Novak.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te