UE închide robinetul de gaz al Rusiei. Care țară europeană va suferi cel mai mult

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.02.2024 - 08:40
UE închide robinetul de gaz al Rusiei. Care țară europeană va suferi cel mai mult - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

UE închide robinetul de gaz al Rusiei. Care țară europeană va suferi cel mai mult? Acordul privind tranzitul gazului rusesc pe teritoriul ucrainean expiră la sfârșitul anului 2024.

SHARE

UE închide robinetul de gaz al Rusiei. Care țară europeană va suferi cel mai mult? Uniunea Europeană nu este interesată de extinderea acordului privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina.

„Nu avem niciun interes să prelungim acordul trilateral de tranzit al gazelor cu Rusia, care va expira până la sfârșitul acestui an”, a spus comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, în cadrul unei reuniuni a comisiei din Parlamentul UE, potrivit Tass.

Linia de tranzit prin Ucraina rămâne singura rută de aprovizionare cu gaz rusesc către  țările din vestul și centrul Europei. Pomparea prin Nord Stream a fost complet suspendată.

UE închide robinetul de gaz al Rusiei. Care țară europeană va suferi cel mai mult?

La sfârșitul anului 2024 expiră un acord de cinci ani care reglementează una dintre cele mai vechi și mai mari legături economice dintre Rusia și Europa: tranzitul gazului rusesc prin teritoriul Ucrainei.

Kievul a spus deja că nu va prelungi acordul, iar oficialii ruși au confirmat că nu sunt în desfășurare negocieri în acest scop nici cu Ucraina, nici cu UE. 

După toate tulburările din ultimii doi ani, generate de război, gazul rusesc intră acum în Europa pe două rute, fiecare transportând 14 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Primul este prin conducta TurkStream și extinderea sa, Balkan Stream, sub Marea Neagră, către Turcia, Bulgaria, Serbia și Ungaria. A doua rută este un coridor prin Ucraina până în Slovacia.

Citește și: VIDEO Coșmarul lui Putin. Terminal de gaze din Leningrad, atacat cu drone de Ucraina

Unele țări sunt reticente să mai cumpere gaz rusesc în întregime, deși toate au aderat la programul REPowerEU, care prevede că gazul rusesc va fi eliminat complet până în 2027.

Principalii cumpărători de gaz rusesc sunt Slovacia, Ungaria, Austria și Italia, ale căror guverne actuale sunt ghidate de pragmatism în politica lor externă.

Compania austriacă OMV a declarat că este pregătită să cumpere în continuare gaz rusesc, dar în același timp a rezervat capacitate în conducte și la terminalele de recepție a GNL, care îi va permite să se descurce fără gazul rusesc.

Austria și Italia vor fi cel mai puțin afectate de încetarea furnizării de gaze rusești. Austria va avea întotdeauna alte opțiuni, deoarece mai multe conducte se intersectează pe teritoriul său.

Citește și: VIDEO Explozie uriașă urmată de incendiu la un depozit de petrol din Rusia, după un atac cu drone

Italia are și alte alternative, deși mai scumpe, deoarece primește gaz atât din Algeria, cât și din Azerbaidjan, prin conducte și prin mai multe terminale GNL de pe teritoriul său.

Este mai complicat pentru Ungaria, dar ar putea obține gaz rusesc prin TurkStream.

Slovacia, pe de altă parte, nu are aproape deloc alternative. Ar trebui să organizeze un flux invers de la hub-ul austriac sau să primească gaz prin mici terminale germane de GNL.

Escaladarea conflictului Rusia-UE

Slovacia este în cel mai îndepărtat punct de-a lungul rutei de aprovizionare, așa că oportunitățile sale de a procura gaze vor depinde dacă Austria, Ungaria și Republica Cehă au suficient pentru uzul intern.

Prim-ministrul slovac Robert Fico a sugerat că, în loc ca OGTSU (operatorul ucrainean de gazoduct) să semneze un contract de transport cu Rusia, companiile europene ar putea să-l semneze, ceea ce înseamnă că acestea din urmă ar cumpăra efectiv gaz la granița dintre Rusia și Ucraina și apoi ar angaja Ucraina să-l transporte.

Rusia, de asemenea, ar primi o lovitură majoră, în primul rând financiară. Nu există piețe alternative echivalente pentru gazul vândut în prezent în Europa și acest lucru nu se va schimba semnificativ, chiar și odată cu construcția conductei Power of Siberia 2 către China (nu mai devreme de 2030) și a unei fabrici de GNL la Marea Baltică (planificate în prezent pentru 2026–2027).

Capacitatea combinată a acestor două noi proiecte reprezintă nici jumătate din volumul livrărilor către Europa, care au scăzut deja.

Potrivit analiștilor, pentru Rusia, Ucraina și Europa, fluxul de gaz rusesc și capacitatea de a-l opri este printre puținii pași rămași pe scara de escaladare a conflictului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te