S&P menţine ratingul de ţară al României la nivelul „BBB-", cu perspectivă negativă

DE Alexandru Pop | Actualizat: 06.06.2020 - 16:13
Florin Cîțu, ministru de Finanțe/FOTO: libertatea.ro

Agenţia de evaluare financiară S&P a confirmat ratingul de ţară al României la nivelul "BBB-", cu perspectivă negativă, ceea ce reprezintă un semnal şi pentru celelate două agenţii, Fitch şi Moody's, care derulează evaluări ale ratingului României.

SHARE

S&P estimează că deficitul bugetar va urca la 8% din PIB şi consideră că Guvernul va majora pensiile în luna septembrie, dar cu 10%, nu cu 40%, aşa cum era aşteptat. Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a reacţionat într-o postare pe Facebook: ”Agentia de rating Standard and Poor's CONFIRMĂ rating-ul de ţară al României - Investment Grade”, arată news.ro.

„Deşi ne aşteptăm ca efectele negative economice şi fiscale induse de COVID-19 să împingă datoria publică netă a României la 43% din PIB în 2020, iar cheltuielile cu dobânzile să crească până la aproape 5% din veniturile fiscale, anticipăm o consolidare fiscală semnificativă după alegeri”, se arată în raportul agenţiei.

Agenţia de evaluare estimează că deficitul bugetar va urca la 8% din PIB, chiar dacă pensiile nu vor fi majorate cu 40%.

„Declinul economiei, alături de măsurile de stimulare şi declinul veniturilor fiscale vor adânci deficitul bugetar în acest an. Ca răspuns la efectele restricţiilor legate de Covid-19, autorităţile au lansat o serie de măsuri economice şi fiscale pentru a proteja companiile şi angajaţii. Deşi măsurile pot atenua în mod eficient o parte din efectele negative, credem că vor rezulta într-un deficit semnificativ, de circa 8% din PIB, inclusiv pe fondul scăderii veniturilor din cauza contracţiei economice, ceea ce va împinge datoria publice peste 40% din PIB", indică S&P.

S&P îşi motivează decizia de a menţine ratingul de ţară al României la nivelul investment grade "BBB-", cu perspectivă negativă, argumentând că declinul bugetar provocat de pandemia COVID-19 va oferi guvernului un context politic pentru a reduce costul creşterilor de pensii prevăzute pentru luna septembrie. 

„În condiţiile apropierii alegerilor, credem că nu va putea retracta integral creşterea şi va majora totuşi pensiile cu aproximativ 10%”, precizează agenţia de rating.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -