SONDAJ 27% dintre români nu au bani de concediu, peste 37% și-au redus bugetul de vacanță

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 26.07.2022 - 14:26
Plaja din Constanța / Foto: Inquam Photos / George Călin

Peste 37% dintre români şi-au redus bugetele pentru vacanţă anul acesta, în timp ce aproape 27% nu vor pleca deloc în concediu şi nu au alocat nici un ban în acest sens, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro. 

SHARE

”Peste 37% dintre români şi-au redus bugetele pentru vacanţă anul acesta, în timp ce mai mult de un sfert nu vor pleca deloc în concediu şi nu au alocat nici un ban în acest sens”, rezultă din sondaj. 

În ceea ce priveşte sumele alocate, circa 38,5% au bugetul pentru concedii sub 3.000 lei pentru întreaga familie, iar din aceştia, aproape 11% vor să plece în vacanţă cu mai puţin de 1.000 de lei. 

Citește și: Voucherele de vacanță, „moneda” de schimb în Eforie. „Cine are bani de Mamaia, acum este în Antalya”

Conform sondajului, circa 37,5% dintre români şi-au redus bugetul pentru concedii în acest an, 27% dintre respondenţi declară că sumele sunt similare cu anul trecut, în timp ce doar 20% au în vara aceasta mai mulţi bani dedicaţi vacanţelor.

Ponderea celor care sunt mai generoşi cu bugetele de vacanţă şi alocă peste 3.000 de lei este de 35%, iar dintre aceştia 21,1% plănuiesc să cheltuiască până în 6.000 de lei în vacanţă, 8,1% - între 6.000 şi 10.000 de lei şi doar 5,8% au un buget mai mare de 10.000 de lei pentru concediu. 

Citește și: Axinte de la Vacanța Mare, mut în fața unei note de plată din Mamaia: „Te miri de ce fug toți”

Peste 49% dintre români aleg ca destinaţie de vacanță România în această vară

Dintre cei care au planuri să plece în vacanţă, peste 49% aleg ca destinaţie România, cu o preferinţă mai ridicată pentru litoral (26,2%), iar circa 20% preferă destinaţiile din străinătate. Diferenţa - de circa 25% dintre respondenţi spun că îşi vor face concediul acasă.  

75,05% dintre respondenţi declară că au strâns din timp banii pentru concediu (îl vor plăti din economii), 16,5% dintre ei folosesc tichetele de vacanţă şi primele de la angajator pentru plata unui sejur.

La polul opus, 3,52% au în vedere creditele de la bănci pentru plata vacanţei, iar 5% -  împrumuturile de la prieteni, relatează News.ro.

Citește și: VIDEO Murad, patronul unor hoteluri de lux de pe Litoral: E cel mai slab sezon din ultimii 30 de ani

25% dintre români vânează oferte de tip last minute

Pentru a reduce costurile, 82,24% dintre respondenţi îşi fac singuri rezervările şi doar 17,76% apelează la o agenţie de voiaj. 74,84% dintre respondenţi îşi planifică vacanţa din timp şi doar 25,16% se bazează pe oferte de ultimă oră. 

Circa 38% dintre respondenţi se bazează pe cash în vacanţe - opţiune care a înregistrat cele mai multe răspunsuri, dar utilizarea cardurilor vine puternic din spate: 20,4% vor folosi atât numerar, cât şi carduri şi peste 18% se bazează exclusiv pe carduri de debit şi credit. 

Sondajul privind planificarea vacanţelor a fost realizat online, de FinZoom, la cererea CEC Bank, în luna iunie, pe un eşantion de 1.390 de respondenţi din toată ţara. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te