Rusia a şantajat energetic Uniunea Europeană. Avertismentele experţilor au fost complet inutile

DE Alexandru Pop | Actualizat: 01.03.2023 - 16:12
Rusia a şantajat energetic Uniunea Europeană. Avertismentele experţilor au fost complet inutile - Foto: Wikimedia/premier.gov.ru/CC BY 4.0

"UE a fost împărţită, înainte de război: ce să facă cu sursele de energie din Rusia? Să luăm surse de energie din Azerbaijan? Să cumpărăm echipamente din China? A existat o viziune complet comercială", a amintit Ana Otilia Nuţu, expert în politici energetice

SHARE

"Dar abordarea nu a fost reciprocă şi au fost condiţii ascunse sau pârghii politice folosite de Rusia", a amintit Nuţu. Iluzia aceasta a continuat şi după începerea războiului, când Rusia începuse un război al energiei cu România, începând din anul 2021, a explicat Ana Otilia Nuţu, de la Expert Forum.

Experţii nu au fost ascultaţi

Dar au fost voci din UE care au spus că motivele de întârziere erau legitime. "Am căutat scuze Gazprom, inclusiv când era clar despre ce e vorba", aminteşte specialistul.

"Niciodată nu ne-a trecut prin minte că Rusia va fi cea care va opri gazul şi de aceea am trecut prin marea criză energetică, pentru că nu am fost pregătiţi de război. Ne-a luat ceva vreme să ne decidem să ne decuplăm de la gazul rusesc", rememorează Ana Otilia Nuţu.

Rememorarea aceasta este importantă. Ea ne ajută acum să înţelegem ce s-a întâmplat cu noi, în utlimul an. Poate că mulţi dintre noi nu au înţeles prea clar, sub asaltul propagandei ruse.

Sancţiuni întârziate

Când vorbim despre sancţiuni, am pierdut din vedere că sancţiunile-cheie şi-au făcut efectul de-abia la sfârşitul anului trecut, explică Otilia Nuţu. Rusia a reuşit să creeze panică, în 2022.

"A fost povestea cu turbinele (n.n.: cele care s-ar fi defectat şi de aceea nu mai putea Gazprom, cum afirma Rusia, să exporte gazul). Au tăiat alimentarea selectiv, pentru a crea panică pe bursa de schimb olandeză", aminteşte Nuţu.

Preţul la TTF a ajuns la niveluri incredibile, anul trecut. Majoritatea contractelor pe termen lung şi în special cele cu Gazprom au preţurile indexate, pe acest preţ. Tot gazul european s-a scumpit foarte mult. Gazprom a făcut mai mulţi bani decât ar fi făcut altfel.

Citeşte şi: Ciolacu: „Plafonarea prețurilor la energie a fost soluția corectă”

Title Transfer Facility (TTF) este o locație de stabilire a prețurilor din Țările de Jos. TTF a devenit cea mai lichidă locație de stabilire a prețurilor gazelor din Europa și, ca atare, servește adesea ca un indicator de preț pentru piața europeană de import de gaz natural lichefiat, şi nu numai, conform Natural Gas Intel.

Facturile totale la gaze au fost de 300 de miliarde de euro, adică 1 miliard de euro pe zi, şi încă nu am tăiat contractarea, spune specialistul.

"Situaţia va fi dificilă în acest an, ca şi anul trecut", atrage atenţia Ana Otilia Nuţu, afirmând: "Imaginea de ansamblu e că singura armă a Rusiei, în afară de cele nucleare, este cea a energiei, care, folosită foarte mult, devine tot mai ineficientă".

Citeşte şi: MIPE: În prima zi de la lansare, deja erau în total peste 13.000 de plăţi pe cardurile de energie

Moldova a devenit vulnerabilă pe acest punct, al Energiei. Cei ce controlau lucrurile pe electricitate, din Transnistria, au spus că nu vor mai furniza energie electrică.

"Moscova foloseşte aceasta împotriva noastră, a tuturor. Spre surpriza tuturor, a venit iarna, a trecut şi Vestul a rămas unit", a explicat Otilia Nuţu, la prezentarea raportului de activitate al ONG-ului Expert Forum, unde o parte semnificativă a discuţiilor a fost axată pe tematici de actualitate despre Republica Moldova.

Iarna viitoare va fi mai uşoară

Vremea blândă ne-a ajutat, dar şi faptul că toate ţările UE au introdus plase de siguranţă, protejând anumite părţi ale industriei. Dacă am reuşit, iarna viitoare va fi mai uşoară.

"Dependenţa de energetica Rusiei a scăzut, de la începutul războiului, şi se apropie acum de zero", a spus Nuţu.

Ea însă a atras atenţia că "lacunele din sancţiunile pe Energie vor fi folosite. Prin decuplarea de Rusia, există o daună permanentă adusă pieţei ruseşti".

Una dintre formele de susţinere pentru Ucraina, a explicat specialistul, a fost "sincronizarea reţelelor electrice ale Ucrainei şi Moldovei cu cea europeană. Nu pot să menţionez cât de importantă e aceasta. Ţintirea infrastructurii energetice, de către Rusia, a fost o crimă de război, la care nimeni nu s-a gândit niciodată".

Totuşi, unii s-au gândit şi au avertizat

Dar lucrurile nu stau chiar astfel. Există experţi şi jurnalişti care au atras atenţia de 15 ani, despre capacitatea Rusiei de a ameninţa Europa, inclusiv prin şantajul energetic.

Toată lumea se gândeşte astăzi cum să facă să producă energie electrică pe cont propriu, în Ucraina, dar care să fie conectată şi conectabilă la reţea, a dezvăluit Ana Otilia Nuţu.

"Cred că este un model pe care în viitor va trebui să-l aplicăm şi noi", opinează aceasta, detaliind apoi:

"Pentru Ucraina, cel mai mare potenţial este în jurul Crimeei şi în special la Mariupol. Aceste resurse sunt foarte scumpe şi trebuie să găsim o modalitate de a face o diviziune a muncii în domeniu. Asta va ajuta şi industria noastră off-shore".

Potenţial enorm

"Depozitele ucrainene de gaze sunt mai mari decât în tot restul Europei. Trebuie să ne asigurăm că Ucraina câştigă. Trebuie să o ajutăm, pentru că ea ne va ajuta, pentru că avem nevoie de potenţialul de depozitare de gaze al ei şi de potenţialul ei eolian, de la Marea Neagră", a spus Otilia Nuţu.

Astfel, potenţialul eolian este grupat la litoralul ucrainean al Mării de Azov şi al Mării Negre, bazat pe forţa vântului.

Newsweek ştie că este vorba despre aşa-numitul principiu 2-4-8: dacă potenţialul energetic eolian este de 2, pe malul unei mări, în faţa malului este 4 şi în larg, în apele teritoriale, este 8.

Olanda spre exemplu a profitat de acest raport şi de faptul că are un platou marin de mică adâncime lat, pe care s-au putut construi ferme eoliene. Dar acest ferme eoliene sunt atributul societăţilor prospere şi bogate.

Investiţia de pornire este mare. Preţul energiei electrice produse este de asemenea ridicat, deci clienţii trebuie să aibă finanţele necesare, astfel încât oferta să aibă cerere.

În fine, ritmic, aceste ferme eoliene trebuie înlocuite, pentru că avansul tehnologic face ca noile mori de vânt să aibă randament mai bun.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te