Este ger năpraznic în România. Consumul de gaze natuare crește în aceste zile. Ministerul Energiei a făcut precizări în legătură cu depozitele subterane.
Pe ce cantitate ne bazăm?
România se află sub avertizare de ger. Cât timp ne ajung gazele din depozite
Ministerul Energiei precizează, în legătură cu situaţia de pe piaţa gazelor naturale, că volumul înmagazinat în depozitele subterane ale româniei a fost de 1.440,2 milioane mc, reprezentând 45,43% din capacitatea totală, superior ţintei de 41%, scrie news.ro.
Conform autorităților, în şedinţele Comandamentului de iarnă, nu s-au semnalat disfuncţionalităţi în extracţia gazelor naturale din depozite.
Citește și: Guvernul va decide plafonarea prețurilor la energie: Ce măsuri vor proteja gospodăriile românilor
De asemenea, preşedintele Asociaţiei Energia inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, afirmă, la rândul său, că nu există niciun motiv de îngrijorare în privinţa alimentării cu gaze naturale a populaţiei, chiar dacă în prezent consumul a crescut faţă de luna ianuarie „probabil, undeva cu 8 - 12% pe zi.
România se află sub avertizare de ger. Cât timp ne ajung gazele din depozite - Foto: Freepik
Acesta menţionează că există, totuşi, o „situaţie atipică”, şi anume faptul că s-au extras „foarte multe gaze din două depozite, care sunt cele mai importante din perspectiva securităţii energetice”. România se află, pentru cinci zile, sub avertizare de ger, cu temperaturi de până la minus 20 de grade, inclusiv în Capitală.
Ministerul Energiei informează că a făcut toate demersurile pentru respectarea regulamentelor europene în ceea ce priveşte stocarea gazelor naturale, care prevede măsuri privind nivelul de umplere a instalaţiilor subterane de stocare a gazelor naturale pentru a garanta securitatea aprovizionării cu gaze pentru sezonul de iarnă.
Citește și: Depozitele de gaze din Europa se golesc rapid. Criza energetică ar putea genera probleme
România importă gaze în februarie
Preşedintele AEI a mai spus că în momentul de faţă există gaze în piaţă atât în zona de producţie externă, „care chiar a crescut această extracţie la nivelul ultimelor zile de consum”, dar există şi „gazele din depozit la un nivel similar celui avut în media ultimilor cnci ani”.
„Ca întotdeauna, luna februarie este o lună în care se importă gaze naturale. Atenţie, am importat, importăm în luna februarie, am exportat luna ianuarie şi ceea ce trebuie să înţelegem e că contează importul net, adică cât intră faţă de cât iese.
Pentru că România nu mai este România de acum cinci ani, în care doar intrau gaze, ci acum şi ies. Spre Ungaria, spre Moldova, spre Ucraina. Tocmai din acest punct de vedere contează importul, net şi nu importul aşa cum îl ştiam noi până acum cinci ani.
Deci, una peste alta, nu există un motiv de îngrijoare din perspectiva alimentării cu gaze naturale, parametrii de presiune care arată această siguranţă şi normalitate a funcţionalării sistemului sunt în limite normale, nu văd nicio problemă”, a conchis Dumitru Chisăliţă.
Timp de cinci zile, aproape toată ţara se va afla sub atenţionare cod galben de ger, cu temperaturi ce pot coborî până la minus 20 de grade Celsius, inclusiv în Capitală, în unele zone chiar mai coborâte.