România mai pierde un avantaj în cursa pentru investiții străine

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.05.2018 - 16:27

Competiţia fiscală din interiorul Uniunii Europene (UE) a devenit tot mai dură, în contextul în care opt state membre au redus cotele de impozit pe profiturile companiilor începând din 2017, pentru a atrage investitorii

SHARE

Astfel, România va putea miza tot mai puţin pe fiscalitatea redusă, potrivit unei analize efectuate de firma de consultanţă şi audit Deloitte România, citat de News.ro Chiar şi în noul context, cota de impozit pe profit din România continuă să se afle printre cele mai mici din UE, clasându-se pe poziţia a şasea. 

Totuşi, ţări precum Ungaria şi Bulgaria au cote semnificativ mai mici decât ale României, respectiv 9% şi 10%, astfel că România va trebui să găsească noi metode de a deveni mai atractivă pentru investitori, potrivit analizei, arată studiul Deloitte România. 

Deciziile de scădere a cotelor de impozit pe profit în 2017-2018, luate aproape simultan de opt state membre, reprezintă o schimbare substanţială de abordare, consideră Dan Bădin, partener coordonator Servicii Fiscale şi Juridice Deloitte România.

“Până anul trecut, marea majoritate a ţărilor UE au tratat cu precauţie reducerea fiscalităţii. Este de aşteptat ca tendinţa să continue în anii următori având în vedere declaraţiile oficiale ale unor state, cum ar fi Franţa, Polonia sau Belgia. În acest context, devine evident faptul că România va putea miza tot mai puţin pe fiscalitatea redusă ca avantaj major de atragere a investitorilor şi că va trebui să se concentreze pe alte politici favorabile pentru mediul de business, cum ar fi predictibilitatea şi stabilitatea legislativă, reducerea birocraţiei, dezvoltarea infrastructurii, pregătirea forţei de muncă”, a precizat Dan Bădin, potrivit News.ro.

Începând din 2013, 13 state membre şi-au diminuat cotele de impozit pe profit, iar 8 dintre cele 13 state care au optat pentru reducerea cotelor, respectiv Belgia, Croaţia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Regatul Unit, le-au operat în 2017-2018, potrivit Deloitte. În plus, trei state membre au majorat cotele de impozit pe profit în ultimii cinci ani: Grecia în 2015, Slovenia în 2017 şi Letonia în 2018.

„Statele membre cu cele mai mici cote de impozit pe profit sunt: Ungaria (9%), Bulgaria (10%), Irlanda (12,5%), Cipru (12,5%), Lituania (15%), Polonia (15%, dar numai pentru micile afaceri), România (16%). Statele membre cu cele mai mari rate de impozit pe profit sunt: Franţa (33,33%), Germania (cca 30-33%: rata totală rezultă din cumularea cotei la nivel naţional cu supra taxa de solidaritate şi taxa municipală), Belgia (29%)”, se arată în comunicat.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.