România, a 16-a țară care a semnat acordurile Artemis cu NASA

DE Lidia Moise | Actualizat: 02.03.2022 - 17:17
sistemul solar.Sursa: Pixabay

România a devenit al 16-a stat care a semnat Acordurile Artemis, un set de reguli care guverneaza activitățile economice, științifice și explorarea responsabilă a spațiului.

SHARE

 ”Într-o ceremonie virtuală Marius-Ioan Piso, președintele și CEO al Agenției Spațiale Române, au semnat Acordurile în numele României. Acțiunile sale au fost asistate și salutate de administratorul NASA Bill Nelson, însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA în România, a.i. David Muniz și secretarul adjunct principal al Biroului pentru Oceane și Afaceri Științifice și de Mediu Internaționale Jennifer R. Littlejohn”, arată un comunicat al Departamentului de Stat.

”Acordurile Artemis sunt un set de angajamente neobligatorii, fundamentate în Tratatul privind spațiul cosmic din 1967, pentru a facilita explorarea pașnică și sigură a spațiului cosmic. Acordurile Artemis stabilesc anumite principii care să ghideze actorii spațiali civili, printre care: scopuri pașnice, transparență, interoperabilitate, angajament pentru asistență de urgență, înregistrarea obiectelor spațiale, eliberarea de date științifice, deconflictul activităților, protecția patrimoniului spațial și atenuarea resturile orbitale, inclusiv eliminarea navelor spațiale”, arată comunicatil citat. Ceilalți semnatari ai Acordurilor Artemis sunt Australia, Brazilia, Canada, Israel, Italia, Japonia, Republica Coreea, Luxemburg, Mexic, Noua Zeelandă, Polonia, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Statele Unite.

Ce sunt Acordurile Artemis

NASA, agenția spațială civilă din SUA, a anunțat Acordurile Artemis în octombrie 2020. În estență Artemis este un acord pentru explorarea lunară, cu participarea atât a partenerilor internaționali, cât și a actorilor comerciali. NASA are și un Program Artemis, care prevede aterizarea primei femei pe Lună până în 2024.

Acordurile Artemis sunt ghidate de principiile cheie de explorare pașnică, transparență, interoperabilitate, asistență de urgență, înregistrarea obiectelor, eliberarea de date științifice, conservarea patrimoniului spațiului cosmic, prevenirea efectelor nocive, interferențe și eliminarea în siguranță a reziduurilor spațiale. Acestea sunt, de altfel, principii consacrate în dreptul spațiului internațional existent, inclusiv în instrumentul juridic fundamental, Tratatul privind spațiul cosmic (OST) din 1967, însă acordurile Artemis au ambiția de consolida regimul spațial internațional existent.

De ce sunt importante

Acordurile Artemis sunt o expresie a diplomației spațiului și au deja o dimensiune geostrategică. Rusia, de pildă, a respins idea acordurilor Artemis, Franța îl negociază încă, iar Germania îl analizează. Exploatarea asteroizilor (și a altor planete) presupune și controlul unei surse vaste de bogăție constând din metale rare și metale prețioase. Există un asteroid numit 16 Psyche, despre care se știe că are aur și alte minerale în valoare de 700 de chintilioane de dolari (un număr egal cu 1 urmat de 18 zerouri).

Luna are depozite abundente de Heliu-3, în timp ce Pământul nu are aproape deloc. Acest izotop ar putea furniza energie nucleară mai sigură într-un reactor de fuziune. De asemenea, este o sursă de energie ecologică, deoarece nu este radioactivă și nu ar produce deșeuri periculoase. Conform unor previziuni, o încărcătură mare de avioane de marfă de Helium-3 ar putea satisface nevoile globale de energie timp de aproximativ zece ani. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te