Reuters: Ţările UE din Europa Centrală şi de Est surprind prin amploarea creşterii economice în T1

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 18.05.2021 - 23:47
Ţările UE din Europa Centrală şi de Est surprind prin amploarea creşterii economice în T1. / Foto: effective-states.org

Ţările UE din Europa Centrală şi de Est surprind prin creşterea economică în primul trimestru din 2021, conform Eurostat, datorită industriei. Care, susţin analiştii, va sprijini o redresare ce ar putea fi mai solidă decât se estima.

SHARE

Slovacia a înregistrat în primele trei luni din 2021 o creştere anuală a Produsului Intern Brut (PIB) de 3%, după patru trimestre de declin consecutiv, în timp ce economia României a atins nivelul de dinaintea pandemiei, apreciază analiştii.

În Ungaria, unde Banca Naţională a Ungariei (NBH) se pregăteşte să implementeze prima majorare a dobânzii de politică monetară din Uniunea Europenă, PIB-ul de 3% s-a contractat în ritm anual cu 2,3% în perioada ianuarie-martie 2021, mai puţin decât se estima, dar a crescut cu 1,9% faţă de ultimul trimestru al anului trecut.

Citește și: Dăncilă, angajată de BNR într-un Comitet care se reunește de 6 ori pe an. Are o comunicare în 2 ani

România a fost, în primul trimestru din 2021, cea mai dinamică economie din Uniunea Europeană

Economia Bulgariei a înregistrat un declin anual de 1,8%, un ritm mai lent decât scăderea din trimestrul precedent, în timp ce România a fost, în primul trimestru al acestui an, cea mai dinamică economie din Uniunea Europeană, cu un avans al Produsului intern brut de 2,8% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut.

Datele preliminare vin după ce săptămâna trecută Polonia a raportat un declin anual de 1,2%, iar Cehia o scădere anuală a Produsului intern brut de 2,1%.

Analiştii de la Capital Economics susţin că Ungaria şi România au depăşit regiunea în ceea ce priveşte evoluţia trimestrială, iar până acum România este cea mai avansată în privinţa redresării, alte economii fiind încă sub nivelul de dinaintea pandemiei.

În ritm trimestrial, doar economiile din Slovacia şi Cehia au înregistrat scăderi în primele trei luni din 2021.

Citește și: Mugur Isărescu atacă la CCR legea prin care i s-a deschis proces de colaborator al Securității

Economiile încep să se deschidă

Condiţiile sunt adecvate pentru o redresare regională solidă în semestrul doi din 2021 şi în 2022", apreciază Capital Economics.

Economiile din regiune încep să se deschidă după încetinirea numărului de infecţii şi a sporirii ritmului de vaccinare. Cererea ridicată din partea consumatorilor va alimenta probabil inflaţia, băncile centrale fiind în alertă.

Cehia era considerată de analişti drept cea mai probabilă candidată la majorarea costului creditului însă viceguvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Barnabas Virag, a declarat luni că majorarea preţurilor va fi contracarată de înăsprirea politicii monetare încă de luna viitoare.
 
"Cu un astfel de start al anului, o creştere de 6% sau chiar mai ridicată ar putea fi la orizont (în Ungaria). Ar putea să nu fie o coincidenţă faptul că Banca Centrală a început să discute despre majorarea dobânzii", a apreciat Peter Virovacz, analist la ING.

Analiştii ING susţin că estimarea privind o creştere de 5,5% a economiei României "clar va fi revizuită în creştere", în timp ce analiştii Raiffeisen apreciază că un avans de 7% este posibil. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te