Recoltă record de grâu, în Rusia. Din cauza războiului, însă, grâul lui Putin riscă să putrezească

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.09.2022 - 14:32
Recoltă record de grâu, în Rusia. / Foto: Profimedia

Firma de consultanţă SovEcon și Consiliul Internaţional al Cerealelor (IGC) afirmă că Rusia va avea o recoltă record de grâu în acest an, de circa 100 de milioane de tone. Dar specialiștii spun că, din cauza războiului, Rusia are probleme în a exporta mari cantităţi de cereale.

SHARE

Fermierii ruşi se pregătesc să termine de strâns o recoltă abundentă de grâu, graţie unor condiţii meteo bune pe tot parcursul verii.

În mod normal, o recoltă uriaşă a celui mai mare exportator mondial de grâu ar duce la scăderea preţurilor pe piaţa mondială, noteaztă Bloomberg. Însă, până acum, în acest sezon, taxele la export impuse de Guvernul de la Moscova şi problemele de logistică rezultate din războiul Rusiei în Ucraina păstrează acasă o cantitate mai mare decât de obicei.

"De mai multe luni, depozitarea a fost o problemă pentru unii fermieri. Nu am mai văzut ceva similar după 2017-2018", a declarat directorul operaţional de la SovEcon, Andrey Sizov, citat Bloomberg.

Citește și: VIDEO Cum face Rusia referendum? Bombardează orașele pentru ca locuitorii să nu iasă să „voteze”

Exporturile de alimente ruseşti nu sunt vizate de sancţiuni. Dar multe companii refuză materiile prime ruseşti, după invadarea Ucrainei

Preţurile la grâul rusesc de export au devenit recent mai competitive în raport cu grâul din alte zone precum Franţa şi SUA, ceea ce înseamnă că livrările ar putea creşte. Preţurile mari şi problemele cu livrarea cargourilor ruseşti, în condiţiile în care unele companii de asigurări şi bănci refuză materiile prime ruseşti după invadarea Ucrainei, au limitat exporturile la începutul acestui sezon. Chiar dacă exporturile de alimente ruseşti nu sunt vizate de sancţiuni, unele instituţii sunt reticente la ideea de a face afaceri cu Rusia ca urmare a sancţiunilor.

Preţul grâului pe piaţa mondială a explodat după ce blocada rusească asupra porturilor ucrainene a paralizat exporturile de grâu ale Ucrainei, ceea ce împins în sus preţurile la alimente. Deşi un acord pentru deblocarea porturilor ucrainene, convenit în luna iulie, a ajutat la reducerea preţurilor, escaladarea războiului din Ucraina a readus preţul grâului la nivelul la care era înainte acordului.

Citește și: VIDEO Rusoaică: „Am început să plângem". Bărbații arestați la proteste, trimiși la război

Recoltă record, prognoze de export nemodificate

Consiliul Internaţional al Cerealelor (IGC) şi-a majorat şi el estimările privind recolta de grâu a Rusiei, cu aproape şase milioane de tone, dar cu toate acestea nu se aşteaptă ca această producţie suplimentară să părăsească Rusia, astfel că şi-a menţinut nemodificate prognozele de export la 36,5 milioane de tone.

"Această recoltă uriaşă nu se traduce în exporturi uriaşe", a concluzionat directorul operaţional de la SovEcon, Andrey Sizov.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te