VIDEO Rusoaică: „Am început să plângem". Bărbații arestați la proteste, trimiși la război

DE Daniel Toșa | 23.09.2022 - 10:13
Rusoaică: „Am început să plângem". Bărbații arestați la proteste, trimiși la război - FOTO: Profimedia

O moscovită care a fost reținută împreună cu soțul ei la o demonstrație împotriva mobilizării a declarat că bărbații protestatari au primit documente de recrutare la secția de poliție.

SHARE

"Când prima persoană a fost rugată să meargă într-o cameră separată, nu am înțeles ce se întâmpla - dar când s-a întors cu un buletin de recrutare, am început să plângem".

"Era un ofițer de recrutare militară care le-a dat bărbaților reținuți notificări de recrutare", a declarat aceasta pentru The Moscow Times.

Un tată a cinci copii, fără experiență militară, a fost contactat joi de autoritățile din orașul siberian Ulan-Ude, a declarat soția sa, Yanina Nimaeva, pentru The Moscow Times.

Rusia a început recrutarea în masă

"Autoritățile locale l-au sunat ieri pe soțul meu și l-au întrebat despre locul unde se află. Am fost șocați și pur și simplu ne-am închis telefoanele", a spus ea.

"Joi dimineață au vizitat apartamentele noastre unde suntem înregistrați pentru a verifica dacă el se afla acolo", a adăugat ea. "Încercăm să luăm legătura cu activiștii pentru drepturile omului".

Un bărbat neidentificat mobilizat în orașul Chita, în apropiere de granița cu China, a declarat joi agenției de presă de stat RIA Novosti că i s-a înmânat acasă citația de încorporare.

Jurnaliștii arestați la proteste, trimiși la moarte în Ucraina

Jurnalistul rus Artyom Krieger, care a fost reținut în timp ce acoperea protestele din Moscova, a declarat că a primit acte de recrutare în care i se spunea că trebuie să se prezinte la un birou de recrutare.

"La secția de poliție erau în jur de o duzină de bărbați care au primit și ei aceste documente", a declarat el din interiorul unei dube a poliției înainte de o audiere în instanță joi.

"Mi-au spus să mă prezint la centrul de înrolare în jurul orei 10:00 cu haine călduroase", a spus el.

Mii de bărbați din întreaga Rusie au primit documente de recrutare, iar ONG-urile care ajută recruții au fost inundate de cereri de ajutor joi, în contextul mobilizării militare lansate de președintele Vladimir Putin pentru a asigura forță de muncă suplimentară pentru războiul din Ucraina.

Rușii fug din țară de teamă că vor fi trimiși la război

În timp ce Putin a declarat că Rusia va pune în aplicare doar o mobilizare "parțială" vizând rezerviștii cu experiență militară în anunțul televizat al măsurii de miercuri, dovezile din întreaga țară, în timp ce conscripția a început, au sugerat că unii bărbați au fost recrutați deși nu au petrecut niciun moment în forțele armate.

Au fost raportate cozi lungi de mașini la granițele Rusiei cu statele vecine, inclusiv Finlanda, Georgia și Mongolia, în timp ce bărbații încercau aparent să fugă din țară, în timp ce prețurile pentru zborurile către țările care acceptă călătorii ruși au crescut vertiginos.

„Mobilizarea parțială”, de fapt o „mobilizare completă”

Alexandra Garmazhapova, co-fondatoarea Fundației Free Buryatia, o organizație anti-război care sprijină obiectorii de conștiință din republica siberiană Buryatia, a declarat că probabil că până la 5.000 de bărbați au fost deja mobilizați acolo.

"Aceasta nu este o mobilizare limitată; situația din Buriatia este în mare măsură o mobilizare completă", a declarat ea pentru The Moscow Times, relatând un incident în care un bărbat a fost trezit la 4 dimineața de către oficialii militari.

"Numărul de cereri de ajutor nu a crescut pur și simplu, ci ne-a trântit. Înainte erau... două sau trei mesaje în fiecare zi... dar acum, în două zile, fiecare membru al echipei noastre a primit mii de mesaje", a spus ea.

La Moscova, grupul de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că protestatarilor anti-război li s-au înmânat documente de recrutare în cel puțin 15 secții de poliție, în urma demonstrațiilor de miercuri împotriva mobilizării.

"Au existat cazuri de presiune psihologică", a declarat Eva Levenber, care se ocupă de probleme juridice pentru OVD-Info. "Deseori, actele de recrutare au fost eliberate de persoane în civil, fără semne de identificare", a declarat ea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te