Este cât de mare va fi acea criză", au declarat specialiști economici.
La două săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina, prețurile produselor agricole cheie produse în regiune au crescut vertiginos. Cea mai mare problemă este grâul, o bază de cămară. Livrările din Rusia și Ucraina, care împreună reprezintă aproape 30% din comerțul global cu grâu, sunt acum în pericol. Prețurile globale ale grâului au atins un maxim istoric la începutul acestei săptămâni.
Citește și: Medic: Nu trebuia renunțat la mască. Valul de refugiați poate duce la creșterea infecțiilor COVID
"Nu este vorba dacă vom avea o criză alimentară. Este cât de mare va fi acea criză", au declarat specialiști economici pentru CNN Business.
O altă problemă majoră este accesul la îngrășământ. Esențial pentru ca fermierii să-și atingă obiectivele de producție pentru culturi, acesta nu a fost niciodată mai scump, deoarece exporturile din Rusia se opresc. Producția în Europa a scăzut, de asemenea, datorită creșterii prețului gazelor naturale.
Prețul porumbului, al boabelor de soia și al uleiurilor vegetale a crescut și el.
Miniștrii agriculturii din țările G7 au declarat vineri că „rămîn hotărâți să facă ceea ce este necesar pentru a preveni și a răspunde unei crize alimentare”.
Dar, temându-se de crize, țările se întorc deja spre interior, ceea ce ar putea lăsa în cele din urmă mai puțină hrană pentru cei care au nevoie.
Egiptul tocmai a interzis exportul de grâu, făină, linte și fasole pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la rezervele de alimente din cel mai populat stat din lumea arabă. Indonezia a înăsprit, de asemenea, restricțiile la export pentru uleiul de palmier, care este o componentă a uleiului de gătit, precum și a produselor cosmetice și a unor produse ambalate precum ciocolata. Este cel mai mare producător de produs din lume.
Miniștrii G7 au cerut țărilor să „și mențină piețele alimentare și agricole deschise și să se protejeze împotriva oricăror măsuri restrictive nejustificate asupra exporturilor lor”.
„Orice creștere suplimentară a prețurilor la alimente și volatilitatea pe piețele internaționale ar putea amenința securitatea alimentară și nutriția la scară globală, în special printre cei mai vulnerabili care trăiesc în medii cu securitate alimentară scăzută”, au spus aceștia într-un comunicat.