Putin deschide larg ușa pardisurilor fiscale rusești pentru companii și oligarhi

DE Lidia Moise | Actualizat: 27.03.2022 - 01:07

Pentru a-și salva companiile și oligarhii fideli Putin deschide larg porțile celor două paradisuri fiscale din insulele Russky și Oktyabrskyși pentru companiile rusești și străine create înainte de 1 martie 2022 și pentru fondurile personale ale rușilor bogați.

SHARE

 Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care permite companiilor străine și rusești înregistrate înainte de 1 martie 2022 să se mute în regiuni administrative speciale ale Federației Ruse (RAS) și să înregistreze fondurile personale internaționale ale cetățenilor în acestea, potrivit portalului oficial al guvernului rus

Legea are ca scop declarat protejarea afacerilor și a activelor rusești în fața presiunii sancțiunilor, potrivit publicației Kommersant. Noua lege modifică un decret mai vechi, care permitea amplasarea în zonele offshore a companiilor create înainte de anul 2018.

Acum este posibilă mutarea în paradis fiscal a unei afaceri care a fost creată înainte de 1 martie 2022. De asemenea, pentru a protejara bunurilor firmelor și ale persoanelor fizice sancționate, legea permite înregistrarea în offshore a fondurilor personale și succesorale cu statut de fonduri internaționale. Aceste modificări vor permite transferul de active către astfel de fonduri.  

 Puterea de seducție a zonelor offshore rusești a fost deja confirmată de mișcarea lui Viktor Vekselberg, oligarhul care controlează producătorul de aluminiu Rusal.  Sediul Rusal a fost mutat din insula Jersey, în Canalul Mânecii, un paradis fiscal claic, în paradisul fiscal rusesc de pe insula Oktyabrsky încă din septembrie 2020.

Valoarea activelor unui fond personal atunci când este creat în RAS trebuie să fie de cel puțin 5 miliarde de ruble. Legea mai elimină necesitatea confirmării activităților pe teritoriul mai multor state. De asemenea, perioada în care firmele străine trebuie să efectueze investiții se majorează de la șase luni la un an, iar perioada de furnizare a documentelor care confirmă implementarea acestora – de la 10 la 30 de zile lucrătoare. Legea prelungește pe 10 ani (până la 1 ianuarie 2039) posibilitatea aplicării regulilor dreptului corporativ străin pentru companiile internaționale.  

Protecție offshore anti-sancțiuni

Regiunile administrative speciale au fost create în Rusia în 2018, când a fost adoptat un pachet de legi menit să creeze condiții și mecanisme pentru atragerea afacerilor străine dar și pentru a proteja companiile împotriva repatrierii capitalului și a sancțiunilor comerciale. Zonele offshore au fost inițial planificate ca o modalitate prin care fondurile deținute de ruși în străinătate, în special cele care se confruntă cu riscul de sancțiuni, să se întoarcă acasă. Rusia are două regiuni fiscale speciale: insulele Russky (teritoriul Primorsky) și insulele Oktyabrsky (regiunea Kaliningrad). Cele două paradisuri fiscale sunt orientate geopolitic: zona offshore de pe insula Russky încearcă să atragă investitori din Asia, în timp ce zona de pe insula Oktyabrsky a fost interesantă pentru oamenii de afaceri și investitorii europeni.

Beneficiile paradisului fiscal

Ca în orice zonă offshore, întreprinderile înregistrate în regiunile administrative speciale se vor bucura de cote de impozitare favorabile (0% la dividende și 5% la vânzările de active). Totodată navele deținute de cetățeni străini și persoane juridice vor fi înregistrate în Registrul de nave al Rusiei și vor naviga sub pavilion rusesc.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te