Proiectul SMR NuScale își continuă dezvoltarea la nivel internațional

DE Adrian Costin | Actualizat: 17.11.2023 - 15:16
Proiectul NuScale - imagine cu rol ilustrativ- Foto: Nuclearelectrica
Proiectul NuScale - imagine cu rol ilustrativ- Foto: Nuclearelectrica

NuScale Power Corporation (NYSE: SMR) a anunțat  deschiderea primului centru de explorare a energiei NuScale, finanțat din fonduri private, la Universitatea Națională din Seul, împreună cu partenerii GS Energy Corporation, Doosan Enerbility Co. Ltd., și Samsung C&T Corporation.

SHARE

Fiind primul centru E2 Center din Asia, și al doilea la nivel global după România, la Universitatea Politehnica București, acest centru de formare educațională servește drept instrument de dezvoltare a forței de muncă pentru Coreea de Sud pentru a dezvolta următoarea generație de experți, tehnologi și operatori nucleari avansați, poziționând țara pentru a deveni lider regional în ceea ce privește implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) în Asia.

Centrul E2 este un mediu de învățare inovator care oferă utilizatorilor o oportunitate practică de a aplica principiile științei și ingineriei nucleare prin intermediul unor scenarii simulate de operare a centralelor nucleare din lumea reală.

Prin intermediul unei modelări computerizate de ultimă generație, vizitatorii vor prelua rolul de "operatori ai camerei de comandă" la o centrală SMR VOYGR™-12, de 924 de megawați electrici (MWe), alimentată de 12 module NuScale, pentru a învăța despre caracteristicile și funcționalitățile avansate ale tehnologiei NuScale.

Consolidarea parteneriatului dintre NuScale și liderii industriei energetice coreene va ajuta companiile coreene să își dezvolte semnificativ capacitățile SMR, ceea ce ar putea duce în viitor la exporturi de SMR-uri susținute de Coreea.

Avansul tehnologic al industriei nucleare și pregătirea noilor specialiști

"Centrul E2 le oferă studenților noștri o oportunitate de neegalat de a se implica în operațiuni practice SMR, cultivând expertiza esențială pentru a conduce tranziția energetică curată la nivel mondial", a declarat profesorul Eung Soo Kim, șeful Departamentului de Inginerie Nucleară de la Universitatea Națională din Seul.

"Suntem mândri să fim prima instituție din Asia care integrează tehnologia de simulare de ultimă generație a NuScale în programul nostru de studii."

România a lansat primul Centru de Explorare a Energiei NuScale (Centrul E2) din Europa în mai 2023, care găzduiește simulatorul camerei de comandă pentru centrala cu reactoare modulare în cadrul Facultății de Energetică a Universității Politehnica din București, fiind o premieră europeană care reconfirmă poziția de lider a României în sectorul energiei nucleare și în dezvoltarea forței de muncă.

Cu o experiență de 27 de ani în operarea în siguranță a centralelor nucleare, la unul dintre cei mai mari factori de capacitate din lume, având o autoritate de reglementare a industriei cu experiență - CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare), unul dintre cele mai apreciate sisteme de învățământ de energetică din Europa și un lanț de furnizori în industria nucleară gata să contribuie la dezvoltarea programelor nucleare românești, România are capacitatea și atuurile necesare pentru a deveni un lider în implementarea în siguranță a SMR-urilor în România și în Europa, precum și un centru de educație și formare în domeniul reactoarelor modulare mici (SMR) în regiune.

În plus, Centrul E2 contribuie la obiectivele României în ceea ce privește securitatea energetică și decarbonizare prin energie curată, stimulând în același timp colaborarea la nivel regional. Astfel, România împărtășește expertiza sa în sectorul nuclear țărilor din regiune si dă un exemplu pentru atingerea obiectivelor privind schimbările climatice prin energie nucleară și în special prin centralele electrice cu reactoare modulare mici. României i se alătură acum și Coreea de Sud. 

Avantajul și atractivitatea tehnologiei SMR NuScale - nivelul ridicat de securitate nucleară

"SMR-urile revoluționare ale NuScale sunt cu ani înainte față de concurența globală, fiind singura tehnologie nucleară avansată cu aprobarea Comisiei de reglementare nucleară din SUA, iar deschiderea de astăzi a Centrului E2 permite Coreei de Sud să avanseze în poziția sa de lider global în domeniul energiei curate", a declarat Dr. José Reyes, cofondator și director tehnologic al NuScale.

"Cu sprijinul partenerilor noștri GS Energy, Doosan, Samsung C&T și Universitatea Națională din Seul, suntem încântați să atingem această nouă etapă importantă în colaborarea noastră pentru a avansa obiectivul comun de decarbonizare globală."

Atât România, cât și Coreea de Sud sunt state cu o veche tradiție în energetica nucleară, ambele cu performanțe notabile în operare și securitate nucleară, ambele cu o strategie de dezvoltare a capacităților nucleare.

Însă cel mai important aspect este că ambele state, prin zeci de ani de expertiză în operare, au capacitatea și personalul de specialitate să analizeze tehnologii nucleare, nivelul de securitate nucleară fiind, așa cum este firesc, factorul decident în selectarea unui anume tip de tehnologie.

Deși România a fost primul stat care a adoptat o strategie comunicată public de interes în dezvoltarea SMR, nu este singurul stat care face demersuri în acest sens. Coreea de Sud îi urmează pașii, iar în Europa, Polonia, Bulgaria, Cehia și Ucraina se îndreaptă spre dezvoltarea tehnologiei SMR.

NuScale a făcut istorie în august 2020, fiind prima și singura tehnologie de tip SMR aprobată de Comisia de Reglementare Nucleară din SUA (US NRC). Tehnologia SMR a NuScale are caracteristici, capabilități și performanțe de Securitate nucleară avansate.

Având un system de securitatea complet pasiv, tehnologia SMR a NuScale se poate opri și auto-răci pentru o perioadă nelimitată de timp, fără intervenția unui operator, fără nevoie de apă suplimentară și fără nevoie de electricitate. 

Tehnologia NuScale permite amplasarea centralei în imediata apropiere a surselor de preluare a căldurii, pentru termoficare, în apropierea orașelor și pot fi amplasate pe locul centralelor pe bază de cărbune scoase din uz. Pot fi amplasate în apropierea spitalelor, instituțiilor guvernamentale și unităților de stocare a datelor digitale care servesc drept infrastructură critică și au nevoie de o cantitate limitată de energie electrică fiabilă. 

Combustibilul uzat este depozitat sub apă într-un bazin de beton, timp de cel puțin 5 ani, o structură foarte robustă proiectată pentru categoria seismică 1 și conform cerințelor de rezistență la impactul cauzat de prăbușirea unei aeronave.

Securitatea nucleară este și va rămâne prioritate, așa cum s-a întâmplat în cazul României și în selectarea tehnologiei CANDU, dovedită astăzi de performanțe notabile ale României la nivel internațional. Un stat cotat cu excelență în operare cu siguranță că știe să selecteze tehnologii nucleare în așa fel încât să asigure simultan operarea în siguranță, precum și necesitățile de sistem energetic și pe cele economice.

Dincolo de percepția publică de moment, dezvoltarea SMR astăzi, de către România și alte state, poate fi performanța și securitatea energetică de mâine. Un proiect SMR la care s-a renunțat din considerente financiare nu exclude în niciun fel maturitatea și securitatea tehnologiei în cauză și nici oportunitățile dezvoltării proiectului.

 

 

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te