PNL acuză: Petre Daea a negociat prost compensațiile pentru fermierii români acordate de Bruxelles

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.03.2023 - 12:53
PNL acuză : Petre Daea a negociat prost compensațiile pentru fermierii români acordate de Bruxelles - Foto: Facebook

Deputatul PNL Emil Dumitru îl acuză pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, că a negociat prost compensațiile pentru fermierii români la Bruxelles și acum încearcă să ascundă eșecul.

SHARE

Deputatul PNL Emil Dumitru îl acuză pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, că a negociat prost compensațiile pentru fermierii români la Bruxelles și acum încearcă să ascundă eșecul.

„Comisarul european pentru agricultură a anunțat compensațiile care vor fi acordate fermierilor din statele membre afectate de importurile din Ucraina, adică a fermierilor din Polonia, Bulgaria și România.

PNL: Petre Daea a negociat prost compensațiile pentru fermierii români acordate de Bruxelles

Bugetul pentru aceste țări este de 56 de milioane de euro, însă cei mai puțini bani îi vor primi chiar fermierii români. Astfel, din cei 56 de milioane de euro, 30 vor merge în Polonia, 16 vor merge în Bulgaria și doar 10 milioane vor merge către fermierii români”, arată Emil Dumitru, vicepreședintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. 

Liderul liberal arată că experții de la Comisia Europeană au lucrat cu datele trimise de ministerele agriculturii din aceste țări și că vina este exclusiv a ministrului și a echipei sale. 

„Comisarul european pentru agricultură a decis aceste sume pe baza unor analize primite de la ministerele din resort din Polonia, Bulgaria și România.

România primește cei mai puțini bani deșii chiar șefa Comisiei Europene, Ursula von Der Layen a anunțat public că 60% din cerealele din Ucraina au tranzitat sau au rămas pe teritoriul României.

Or, asta ne arată că România trebuia să acceseze 60% din suma totală de 56 de milioane de euro și nu doar puțin peste 20%”, arată Dumitru. 

Liderul liberal explică de ce pierderile fermierilor români sunt mult mai mari decât compensațiile preconizate la Ministerul Agriculturii. 

„Prețul unei tone de grâu la recoltă a fost de aproximativ 1600 de lei, iar acum este de doar 1.000 de lei. Asta ne arată o pierdere de cel puțin 100 de euro pentru fiecare tonă de grâu, pierdere suportată de fermierii români.

România exporta în mod tradițional între 3.8 și 4.2 tone pe an, însă ca urmare a produselor agricole din Ucraina, de la ultima recoltă am exportat doar 2.5 milioane de tone.

Citeşte şi: S-a descoperit cât de mult rău fac focurile de artificii asupra mediului înconjurător

Fermierii mai au deci pe stoc cel puțin 1.5 milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă că astăzi pierderile lor sunt de cel puțin 150 de milioane de euro.

În concluzie, cele 10 milioane nu pot acoperi nici măcar parțial pierderile. Îi recomand ministrului Agriculturii să rezolve problemele fermierilor și să înceteze să pună presiune pe jurnaliștii specializați pe agricultură și să nu le mai ceară acestora să ascundă adevărul.

Citeşte şi: Ce informații are România despre Canalul Bâstroe. „UE nu va accepta încălcarea tratatelor de mediu”

În final, oricât de mult ar reuși ministrul Agriculturii să controleze narativul, ceea ce rămâne este faptul că fermierii români au fost reprezentați încă o dată prost de această administrație incompetentă”, mai spune liberalul. 

Liderul liberal mai spune că România este solidară cu poporul ucrainean și că problemele fermierilor români au fost generate exclusiv de proasta gestionare a situației de către Ministerul Agriculturii de la București.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te