„Dar aceste hoteluri, restaurante și avioane goale înseamnă venituri mai mici pentru companii și, totodată, dificultăți în plata salariilor, a creditelor către bănci și a facturilor către furnizori. Salariații companiilor rămase fără clienți și-ar putea pierde locurile de muncă, ceea ce poate conduce la imposibilitatea de a-și plăti ratele la casă, mașină sau alte credite. La rândul lor, băncile ar fi afectate și ar fi nevoite să închidă o parte din activitate, generând pierderi de locuri de muncă și reduceri succesive ale consumului.
Dacă nu vom lua măsuri urgente, această situație temporară în care încercăm limitarea extinderii virusului poate degenera într-o cumplită criză economică. O criză care poate costa până la 10% din PIB, adică peste 200 de miliarde de lei”, se arată într-un comunicat al PLUS.
Partidul condus de Dacian Cioloș propune mai multe măsuri urgente:
- Șomaj tehnic pentru angajații firmelor afectate (stau acasa cu 75% din salariu, iar compania nu plătește taxe, contribuții și impozite pentru respectivii angajați)
- Amânarea / reducerea obligațiilor fiscale lunare / trimestriale și/sau sprijin financiar (ajutor de stat) pentru firmele care au înregistrat o reducere de minimum 50% a cifrei de afaceri în luna / trimestrul precedent(a) și/ sau sunt în sectoare critic afectate de criză (transport, turism, aviație etc.), în condițiile în care nu își concediază salariații, pe modelul Kurzarbeit din Germania
- Reducerea ratelor dobânzilor (rata de politică monetară) și finanțarea internațională cu dobânzi reduse prin intermediul Băncii Europene pentru Investiții (BEI)
- Încurajarea băncilor să negocieze reeșalonări de credite pentru clienții afectați - persoane juridice, în special IMM și PFA.
- Protejarea exporturilor prin amânarea obligațiilor fiscale de plată pentru firmele exportatoare
Alocarea prioritară a fondurilor europene necheltuite pentru pentru a sprijini sectoarele afectate de criză și continuitatea activității firmelor din respectivele sectoare
„Pe de altă parte, aceste măsuri se traduc prin mai puține venituri la buget și un deficit bugetar mai mare. Ca atare, prioritatea autorităților române trebuie să fie accesarea de finanțări europene nerambursabile pentru a finanța măsurile de protejare a economiei și evitarea unei crize economice. Cu siguranță, costul acestor măsuri este infinit mai mic decât costul unei crize economice”, se arată în comunicatul PLUS.