Peste 35% din români merg în străinătate în vacanța de vară. Buget mediu: 780 €. Destinațiile alese

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 17.06.2024 - 21:25
Peste 35% din români merg în străinătate în vacanța de vară. Buget mediu: 780 €. Destinațiile alese - Foto: pexels.com/Summer Stock - Imagine cu rol ilustrativ

Peste 35% din români merg în străinătate în vacanța de vară în acest an. Bugetul mediu alocat de cea mai mare parte dintre aceștia este de 780 €, potrivit unui studiu, iar principalele destinații alese sunt din Europa.

SHARE

În 2024, peste o treime dintre români, mai precis 37%, și-au programat cel puțin o vacanţă în străinătate, destinaţia preferată fiind Europa.

În medie, românii vor petrece 8 zile în vacanţă peste hotare, în principal pentru relaxare (59%), vizitarea obiectivelor turistice (58%) şi revederea familiei sau a prietenilor (21%), se arată într-un studiu realizat de Visa. 

Peste 35% din români merg în străinătate în vacanța de vară. Buget mediu: 780 €. Destinațiile alese

Anul acesta, românii doresc să viziteze în special Grecia, Italia şi Bulgaria. Iar în afara Europei, cei mai mulţi plănuiesc să plece în Turcia, Egipt şi Statele Unite, potrivit rezultatelor studiului „Intenţii de călătorie şi plată 2024”, realizat de Visa pe şapte pieţe din Europa Centrală şi de Est (ECE).

Citește și: Vacanță în Grecia: Cât costă să mergi cu mașina din România până în Halkidiki? Unde alimentezi?

Spre deosebire de 2023, numărul turiştilor români care ar renunţa la vacanţă din cauza inflaţiei şi creşterii costurilor de trai a scăzut semnificativ (-13%).

Mai mult, peste jumătate dintre români declară că vor face chiar două sau trei vacanţe în afara ţării, majoritatea în timpul sezonului, motivul principal fiind perioada potrivită pentru luarea concediului. 

Peste jumătate dintre vacanţele planificate (57%) de români anul acesta aunt organizate pe cont propriu, acesta fiind, de altfel, cel mai popular tip de vacanţă în toate ţările din ECE, conform studiului Visa.

Iar atunci când nu călătoresc pe cont propriu, românii sunt atraşi cu preponderenţă de ofertele speciale la pachetele de vacanţă.

Citește și: FOTO Vacanță în Halkidiki? Cât costă să mergi la plajă: bere - 5 €, cola – 3,5 €, șezlong GRATIS

Mai exact, anul acesta 34% dintre vacanţele planificate de români sunt pachete turistice, 38% dintre ele fiind cumpărate online de pe site-urile agenţiilor de turism, 25% prin intermediul platformelor de tip agregator şi 37% la sediul agenţiilor.

Studiul Visa arată, totodată, că mai ales tinerele generaţii, care sunt profund conectate la mediul online, preferă să-şi rezerve vacanţele pe internet (97%) şi să folosească plăţile digitale (91%).

Românii intenţionează să cheltuiască în medie aproximativ 780 de euro de persoană pentru cea mai lungă călătorie planificată în străinătate.

Aproximativ 35% dintre ei alocă un buget între 201 – 600 euro de persoană şi doar 6% nu calculează exact cât vor cheltui în vacanţă.

Citește și: VIDEO Pleci în vacanță la plajă în Thassos, Corfu sau Zakynthos? Cu cât s-a scumpit feribotul

Odată ajunşi la destinaţie, românii tind să aloce banii în principal pentru mâncare şi băuturi, suveniruri şi divertisment. 

Totodată, 28% dintre turiştii români sunt dispuşi să plătească mai mult pentru soluţii „verzi” atunci când călătoresc, iar aproape o cincime (18%) declară că ar fi mai înclinaţi să aleagă opţiuni  ecologice în timpul vacanţei dacă acest lucru i-ar ajuta să economisească bani, mai arată studiul Visa. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te