Peste 280 de milioane de euro, pregătiți de CE pentru România. Ce trebuie să cumpărăm cu ei

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 25.06.2023 - 09:44
Poliția de Frontieră va fi dotată Foto: Poliția ed Frontieră

România primește de la Comisia Europeană peste 280 milioane euro, bani care vor merge la Ministerul de Interne prin intermediul unor programe naționale. Primii bani vor fi solicitați prin cereri de finanțare începând cu luna septembrie.

SHARE

Peste 280 milioane euro, bani europeni nerambursabili vor fi primiți de România prin intermediul a trei programe naționale de care se ocupă Ministerul Afacerilor Interne.

Cu acești bani ar trebui modernizate posturile poliției de frontieră, instruit personalul, să se modernizeze oficiile consulare ale României din 3 state terțe și să se construiască locuri de cazare pentru azilanți.

De asemenea, urmează să se cumpere drone și șalupe pentru monitorizarea frontierei.

Peste 280 milioane euro, pregătiți de CE pentru România. Cum trebuie să îi cheltuie

România a fost printre primele state membre care a primit aprobarea asupra Programelor Naționale, din partea Comisiei Europene, s-a anunțat recent, în cadrul Conferinței de lansare a Programelor Naționale 2021-2027 Afaceri Interne, cofinanțate din Fondul azil, migrație și integrare, Instrumentul de sprijin financiar pentru managementul frontierelor și politica de vize și Fondul securitate internă.

Citește și: EXCLUSIV Câți migranți ce „amenințau Austria” au fost prinși în 2022 la granița României cu Ungaria

”Gestionarea eficace, consolidarea și dezvoltarea politicilor europene și sistemelor naționale relevante privind spațiul de libertate și securitate sunt priorități care vor beneficia de finanțare nerambursabilă din fondurile europene dedicate afacerilor interne, Cadrul Financiar 2021-2027.

Gestionarea la nivel național, în actualul context european, a provocărilor privind azilul, migrația și integrarea, a sistemelor privind supravegherea și verificarea la frontierele externe, a politicii privind vizele, a schimbului de informații și cooperării transfrontaliere, precum și a măsurilor pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor grave, reprezintă domeniile de finanțare abordate prin Programele Naționale 2021-2027 Afaceri Interne, gestionate de Direcția Fonduri Externe Nerambursabile din Ministerul Afacerilor Interne, în calitate de Autoritate de Management”, a transmis Ministerul de Interne, într-un comunicat de presă.

15 drone și 12 șalupe pentru Poliția de Frontieră. Ce mai cumpără MAI de 280 de milioane de euro

Pentru perioada 2021 – 2027, România va beneficia de fonduri europene dedicate Afacerilor Interne, prin intermediul a 3 programe de finanțare:

-Programul Național 2021-2027 Azil, Migrație și Integrare, în valoare totală de peste 47,15 milioane euro, din care 38,61 milioane euro finanțare europeană nerambursabilă.

În cadrul proiectelor care vor fi finanțate din acest program, peste 50.000 de persoane vor beneficia de sprijin în procedurile de azil și de integrare, vor fi create sau renovate 2.500 de locuri de cazare în centrele de azil sau de custodie, se vor sprijini 50 autorități locale în acțiuni de integrare locală și se vor finanța 3.000 de echipamente și sisteme TIC necesare Inspectoratului General pentru Imigrări.

 -Programul Național 2021-2027 Managementul Frontierelor și Vize, care prevede o finanțare totală peste 162,9 milioane euro, din care 129,7 milioane euro finanțare europeană nerambursabilă.

Prin acest program vor fi sprijinite financiar proiecte de investiții / modernizări pentru 14 sedii ale poliției de frontieră, achiziția a peste 2.850 de echipamente și autospeciale pentru supravegherea și verificarea frontierelor, sisteme automate, funcționalități și sisteme TIC privind trecerea frontierei și digitalizarea proceselor privind vizele, 15 aeronave fără pilot și 12 nave/șalupe, precum și modernizarea oficiilor consulare ale României din 3 state terțe.

-Programul Național 2021-2027 Securitate Internă, în valoare totală de peste 63,3 milioane euro, din care 52,6 milioane euro finanțare europeană nerambursabilă.

Strategia și planul de finanțare a acestui program cuprind intervenții, acțiuni și operațiuni privind instruirea a 2.500 de ofițeri, acțiuni de cooperare operative sau de schimb de experiență, achiziționarea a peste 1.600 de echipamente specializate și autospeciale pentru dotarea structurilor responsabile combaterea infracțiunilor grave cu dimensiune transfrontalieră, modernizarea a 4 sisteme TIC, finanțarea a 12 inițiative privind prevenirea criminalității și a radicalizării, dezvoltarea unui centru integrat de instruire tactică și a două centre comune de control vamă-poliție.

 Autoritățile naționale de aplicare a legii, autoritățile locale, organizațiile nonprofit, organisme internaționale,  precum și instituții universitare/cercetare pot depune cereri de finanțare începând cu luna septembrie 2023, în cadrul primelor apelurile de proiecte organizate de Autoritatea de Management Afaceri Interne sau de Organismul Intermediar Azil, migrație și integrare.

 Componentă a fondurilor europene dedicate afacerilor interne 2021-2027, Facilitatea Tematică este o altă oportunitate de finanțare nerambursabilă a proiectelor și intervențiilor în domeniul migrației și afacerilor interne. Acțiunile finanțate din bugetul alocat acestei facilități se aprobă de Comisia Europeană, prin suplimentarea Programelor Naționale sau prin acordarea de finanțări nelegate de costuri.

În cadrul acestei facilități, România a primit, în anul 2022, sprijin financiar de urgență pentru asistența umanitară a persoanelor strămutate din Ucraina în valoare de 39,1 milioane euro, din care 12,1 milioane euro din FAMI 2021-2027 și 27 milioane euro din IMFV 2021-2027.

Recent, Comisia Europeană a aprobat finanțarea a 2 acțiuni specifice din IMFV 2021-2027, astfel Programul Național 2021-2027 Managementul Frontierelor și Vize va fi suplimentat cu suma de 65,5 milioane euro pentru finanțarea unor sisteme și mijloace de mobilitate care vor fi utilizate în misiuni Frontex și pentru supravegherea frontierelor externe.

În contextul acestor alocări suplimentare, fondurile europene dedicate afacerilor interne pentru perioada 2021-2027, alocate României, vor ajunge la o valoare totală de 325,6 milioane euro, din care 286,5 milioane euro pot fi accesate în perioada următoare prin Programele naționale 2021-2027 Afaceri interne.

Programele Naționale aprobate, calendarele privind lansarea apelurilor și alte informații relevante sunt disponibile pe site-ul Autorității de management Afaceri Interne www.fed.mai.gov.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te