Pentru export trebuie să creăm conexiuni cu statele din jur, nu teorii ale conspirației

DE Vlad Epurescu | Actualizat: 24.01.2019 - 15:31
Foto Inquam Photos/Adel_Al-Haddad

În Strategia Energetică a României, un document elaborat de PSD și de ALDE și publicat toamnă trecută (deci, nu inventat de Soros sau de Bildelberg), se menționează următoarele:

SHARE

„Dezvoltarea sectorului energetic este parte a procesului de dezvoltare a României. Creșterea sistemului energetic inseamnă: construirea de noi capacități; retehnologizarea și modernizarea capacitătilor de producție, transport și distribuție de energie; încurajarea creșterii consumului intern în condiții de eficientă energetică; export. Sistemul energetic național va fi astfel mai puternic, mai sigur și mai stabil.”

1. Legat de construirea de noi capacități: dlomnul ministru și domnii secretari de stat au de dat niște explicații cu privire la ce se întâmplă cu reactoarele 3 și 4 și cu ce vom înlocui capacitățile de producție a cărbunelui care vor trebui scoase din uz. Dar repede, urgent! În plus, nimeni nu va mai retehnologiza nicio rețea de transport sau distribuție cât timp prețul la producția de energie e plafonat și cât timp există taxa de 2% pe cifră de afaceri. Asta înseamnă pentru oameni pene de curent, pentru industrie este sinonim cu stagnare, depreciere etc, job losses.

2. Cum încurajați voi consumul intern? Prin eficientă energetică? Mă scuzați, nu aveți proprietatea termenilor. Eficientă energetică presupune diminuarea și utilizarea consumului într-un mod eficient.

Îți izolezi casa, de exemplu, că să diminuezi consumul și să nu ai pierderi de energie și să plătești mai mult decât efectiv ai avea nevoie. Trecând peste asta, dacă tot vreți să încurajați consumul intern, stimulați industria! Adoptați politici publice, aduceți investitori!

Stimularea consumului nu se face prin gaz ieftin dat unui oligarh doar că să își completeze colecția de elefanți împăiați și să controleze județe întregi plătind oameni cu doi lei care să muncească precum sclavii! Plafonarea prețului la energie va descuraja companiile să investească în eficientă energetică și în retehnologizare, pentru că va dispărea ceea ce stă la bază unei economii: CONCURENȚĂ! E ceea ce voi nu știți, că nu ați lucrat niciodată într-un loc unde să muncești de dimineață până seară că să fii mai bun decât ceilalți.

3. Export, spuneți? Serios?! Nu cred! A scăpat cuvântul ăsta de cenzură! Domnilor de la minister, ca să avem capacitate de export trebuie să creăm conexiuni cu statele din jur și să nu mai mințim oamenii cu teorii ale conspirației.

Dacă am avea interconexiuni regionale și am avea capacități de producție care să ne asigure consumul da, am putea exportă și face bani din treaba asta. Cu voi la timonă, însă, am ajuns IMPORTATORI, adică, atunci când vreau să îmi încarc telefonul, depind într-o măsura de resursele altei țări.

Vlad Epurescu este analist specializat pe sectorul energetic

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te