”Avem un efort suplimentar pe buget de 5% din PIB. Orice economist ar spune că așa ceva nu încape în buget cu taxele și impozitele din prezent, cu colectarea proastă și cheltuielile pe care le avem”, a afirmat Ionuț Dumitru.
Astfel, efortul bugetar pentru pensii va crește de la 9%, cât este în prezent, la 14% din PIB în 2022. ”Se prevede nu numai recalcularea punctului de pensie, ci și a punctajului ceea ce înseamnă că vom avea o presiune dublă pe sistemul de pensii”, a menționat Dumitru, citat de G4 Media.
O altă problemă majoră a economiei este faptul gradul de colectare al taxelor și impozitelor rămâne încă foarte redus.
În ce privește situația politică, el a apreciat că mediul economic ar socoti mai avantajoasă organizarea de alegeri anticipate, prin care să fie clarificat cine va conduce un guvern care să stea patru ani la guvernare și să își permită să ia măsuri chiar nepopulare la începutul mandatului.
Dumitru s-a arătat contrariat de faptul că încă se mai vorbește și acum de reduceri de taxe în contextul în care presiunea asupra bugetului este din ce în ce mai mare, iar România are un nivel redus al fiscalității în comparație cu celelalte țări din Uniunea Europeană.