Pământuri rare, descoperire esenţială în tranziţia energetică. Minele de cărbune au un rol-cheie

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.11.2023 - 12:40
Pământuri rare, descoperire esenţială în tranziţia energetică - Foto: Profimedia Images

Descoperirile de pământuri rare înseamnă că minele de cărbune ar putea avea un rol-cheie în tranziția energetică din perioada care urmează.

SHARE

Producția și utilizarea cărbunelui a devenit o problemă spinoasă, dar descoperirea de pământuri rare, legate de acesta, ar putea să ajute la tranziţia energetică.

Unii critică impactul combustibililor fosili, asupra mediului. Pe măsură ce dezbaterea în jurul cărbunelui continuă, discuțiile despre utilizarea acestuia, în trecerea către un viitor mai durabil, au devenit unul dintre cele mai interesante aspecte ale tranziției energetice.

Pământuri rare, descoperire esenţială în tranziţia energetică

În luna mai a acestui an, firma americană Ramaco Resources a oferit câteva informații despre modul în care cărbunele poate avea un rol de jucat, în anii următori.

Din Pennsylvania până în nordul Angliei, minele de cărbune au contribuit la puterea Revoluției Industriale, supraalimentând creșterea economică a țărilor din întreaga lume.

Astăzi însă producția și utilizarea cărbunelui a devenit o problemă spinoasă, criticii criticând impactul imens al combustibilului fosili asupra mediului.

Citeşte şi: China dă șah constructorilor occidentali de mașini electrice. Limitează exporturile de grafit

Organizații precum Greenpeace descriu cărbunele drept „cel mai murdar și cel mai poluant mod de a produce energie”. De la secretarul general al ONU, până la Agenția Internațională pentru Energie, discuțiile despre eliminarea treptată a cărbunelui devin din ce în ce mai frecvente.

Dar tabloul global este unul complex. O multitudine de factori sunt în joc, nu în ultimul rând dorința unor țări, în special a celor din piețele emergente, de a folosi cărbunele ca instrument pentru propria lor dezvoltare economică.

Pe măsură ce dezbaterea în jurul cărbunelui continuă, discuțiile despre utilizarea acestuia – și infrastructura legată de acesta – în trecerea către un viitor mai durabil au devenit unul dintre aspectele paradoxale ale tranziției energetice.

Citeşte şi: Mr Bean și-a luat mașină electrică: Mă simt înșelat. Mai bine păstrezi mașina veche pe benzină

În mai, firma americană Ramaco Resources a oferit o perspectivă asupra modului în care cărbunele poate avea un rol de jucat, în anii următori.

Cercetătorii de la compania de consultanță minieră Weir International și Laboratorul Național de Tehnologie Energetică al Departamentului de Energie al SUA au publicat un raport independent, care conține o evaluare tehnică a elementelor pământurilor rare (REE), găsite la una dintre minele sale din Wyoming.

Constatările par a fi semnificative. „După optsprezece luni de foraj amplu de carotaj și analize chimice independente, cercetătorii NETL și Ramaco cred acum că Mina Brook conține probabil cel mai mare depozit neconvențional de REE descoperit în Statele Unite”, a spus Ramaco.

Cărbune termic

CEO-ul Ramaco, Randall Atkins, a explicat de ce firma sa a cumpărat site-ul, în primul rând, și cum s-au schimbat planurile sale, de-a lungul timpului, conform CNBC.

„A fost o rezervă destul de mare, la un preț extrem de rezonabil și ne-am gândit că am putea face o propunere de cărbune termic, dar știți, lumea s-a schimbat destul de repede în urmă cu aproximativ 10 ani”, a spus el.

„Ideea de a investi capital într-o mină termică a devenit foarte neatractivă. Deci, abordarea noastră a fost, practic: 'ce altceva putem face cu chestia asta?'” Acest lucru a condus compania la „o odisee de 10 ani, de descoperire a unei varietăți de alte utilizări alternative ale cărbunelui”.

Tehnologiile de mâine

Cu China dominând furnizarea și rafinarea pământurilor rare, descoperiri precum cea din Wyoming ar putea fi esențiale din punct de vedere strategic, pe măsură ce cursa pentru lansarea tehnologiilor de mâine se încinge.

„Majoritatea zăcămintelor REE din afara Chinei sunt asociate cu minele „convenționale” și se găsesc în zăcăminte de roci dure magmatice, ceea ce le face atât dificil, cât și costisitor de extras și prelucrat”, a spus Ramaco.

„În contrast, REE de la mina Brook sunt caracterizate ca fiind „neconvenționale”, deoarece se găsesc în mare parte în straturile de argilă, situate deasupra și sub straturile de cărbune în sine”, a adăugat acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te