Intenția Coaliției de Guvernare de a supraimpozita pariurile, analizată de Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor.
1. Guvernul se pregătește să cocoșeze industria pariurilor cu o creștere de taxe fără precedent: de la 1% la 40%. Iar asta va afecta și sportul. E un fel de taxă pe distracția oamenilor, pentru că Statul nu urmărește suprataxarea caselor de pariuri - industria cu 45.000 de angajați e deja ultra-reglementată, consolidată și varsă anual taxe de peste jumătate de miliard de euro către bugetul public.
Citește și: Statul vrea taxă de 40% pentru retragerile câștigătorilor la jocurile de noroc. Se va paria ilegal
Nu, Statul vrea să-l ardă la bani pe cel care pune că Real o bate pe Barça în El Clasico. Până acum, dacă îi ieșea, plătea 1%, impozit reținut la sursă. Uneori, la sume foarte mari, se ajungea și la 25%, dar majoritatea covârșitoare a câștigurilor se micșorau cu 1%. Acum, PNL și PSD vor să ia 40% din acel câștig al jucătorilor.
2. Gazeta a scris insistent despre mafia pariurilor, despre problemele de etică din industria de betting, despre plângeri ale jucătorilor. Și va continua să o facă. Nu-i plângem de milă pe operatori, vorbim despre o industrie deseori rapace și întotdeauna prosperă, pentru că matematica, softurile și cotele nu lasă niciodată business-ul pe minus.
Cei care pierd bani sunt oamenii, jucătorii, dar cei mai mulți o fac în numele unei distracții pe care și-o asumă. La fel cum știi că nu investești în sănătatea ta nici dacă mănânci fast-food sau dulciuri, dacă bei bere ori Cola, dacă mai tragi o țigară sau dacă exagerezi cu gaming-ul. Însă dacă le interzici pe toate și le suprataxezi, în mod cert nu rezolvi nimic.
Prohibiția nu a vindecat pe nimeni niciodată - treceți dimineața pe lângă un liceu și numărați câți adolescenți fumează, apoi putem discuta despre cât de eficient a fost blocată industria tutunului de restricțiile din ultimii 15 ani. Doar educația poate face diferența în timp.
3. Statul, ca de obicei, calculează prost. Adică măsoară o dată și taie de 10 ori, iar în final iese un terci. Ce vrea Statul să obțină cu această decizie? Mai mulți bani la buget și/sau descurajarea adicției. Va îndeplini vreunul dintre obiective? Foarte probabil, nu. Statul va pierde mult mai mult din diminuarea cifrei de afaceri a operatorilor decât va câștiga din suprataxarea oamenilor care vor câștiga din când în când. Apoi, cei atinși de adicție sunt, din păcate, cei mai insistenți și mai inventivi dintre jucători, ei vor căuta și vor găsi soluții să joace în continuare. Vor renunța fix cei care o făceau controlat, de amuzament.
Cele 7 argumente AICI