Liderii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC)-plus, coaliție care include și Rusia, au decis să mențină ritmul anunțat de livrare a petrolului, cu o creștere a producției de petrol cu 400.000 de barili pe zi în aprilie, deoarece consideră că piața este bine echilibrată.
Sub presiunea decuplării Rusiei de la piața financiară și a unor sancțiuni posibile pentru piața sa energetică, prețurile petrolului s-au inflamat în ultimele zile. La ora la care publicăm știrea, cotațiile petrolului Brent au urcat cu peste 5%, până la 110,48 dolari pe baril, iar cel al petrolului american, WTI la 108,37 dolari pe baril.
Coaliția OPEC+ a producătorilor de petrol, care este formată din membri OPEC conduși de Arabia Saudită și membri non-cartel conduși de Rusia, a anunțat într-un comunicat că se va întruni în ce-a dea 27-a reuniune ministerială la 31 martie 2022.
Comunicatul OPEC-plus nu face nicio referire la invazia Rusiei asupra Ucrainei, dar la întâlnire a participat și ministrul rus Alexander Novak.
Reuniunea care a avut loc astăzi la Viena a durat doar 13 minute, spun surse apropiate.
OPEC-plus și-a redus substanțial producția în 2020, când consumul de carburanți se micșorase dramatic, iar cotațiile petrolului se prăbușiseră. Începând de anul trecut coaliția OPEC-plus, influențată masiv de Rusia, care este al doilea mare exportator din grup, după Arabia Saudită, a acceptat o majorare treptată a cantităților de petrol livrate, menținând o presiune asupra prețurilor.
Prețurile au explodat după atacul Rusiei asupra Ucrainei, iar SUA au lansat o operațiune coordonată de Agenția Internațională pentru Energie, prin care se vor arunca în piață 60 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice ale statelor. OPEC-plus a rezistat recomandărilor de majorare a producției de petrol.