Pachetul de sancțiuni economice stabilit Occident ca răspus la invadarea Ucrainei de către forțele ruse ar putea avea un efect de „blitzkrieg” asupra economiei Rusiei și a averilor oligarhilor lui Putin din întreaga lume.
Deși, evident, oficial, Moscova susține că rubla și economia Rusiei sunt pregătite să reziste, Banca Centrală a Rusiei a făcut apel la calm, pe fondul temerilor că noile sancţiuni financiare vor duce la retrageri masive din bancomate şi din depozitele bancare, transmite BBC.
Mai mult, rubla a căzut cu peste 30% față de dolar în weekend (curs: 108 ruble/$), iar Banca Centrală a Rusiei a decis ca Bursa de la Moscova să nu se deschidă luni dimineață la prima oră, ci după prânz. De asemenea, oamenii lui Putin au luat o decizie fără precedent. Străinii nu mai au voie, temporar, să tranzacționeze active mobiliare rusești.
Rezervele Băncii Centrale a Rusiei, călcâiul lui Ahile al „fortărței economice” imaginate de Putin
Scoaterea băncilor rusești din sistemul interbancar SWIFT a făcut Banca Centrală a Rusiei, care are rezerve de aproximativ 630 de miliarde de dolari, să dea asigurări că "are instrumentele şi resursele necesare pentru a menţine stabilitatea financiară şi a asigura continuitatea operaţională a sectorului financiar".
Analiştii de pe pieţele financiare estimează, însă, că rubla se va deprecia şi mai mult, iar ruşii ar putea să-şi retragă banii din bănci. Deja, în weekend, Banca Centrală a Rusiei a fost forţată să majoreze sumele de bani cu care sunt aprovizionate ATM-urile, cererea pentru numerar ajungând la cel mai ridicat nivel din martie 2020, și să anunțe că pentru plăţile pe teritoriul ţării, va folosi propria sa reţea, numită STFS (sistem de transfer de mesagerie financiară).
Citește și: EXCLUSIV Cum apără civilii ucraineni Kievul: Facem cocktailuri Molotov. Ne-am antrenat la Maidan
"Noile sancţiuni vor provoca probabil pagube semnificative sistemului bancar şi economiei ruse, ceea ce va exacerba probabil retragerile masive de la bancomate şi din depozitele bancare şi va duce la scăderea rezervelor", a apreciat Clay Lowery, vicepreşedinte executiv la Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, relatează BBC.
Dar călcâiul lui Ahile al „fortărței economice” imaginate de Putin par a fi rezervele Băncii Centrale a Rusiei.
Banca Rusiei a interzis brokerilor să vândă active pentru nerezidenţi
Banca centrală a Rusiei a anunţat duminică o serie de măsuri pentru a susţine pieţele interne, în timp ce se străduia să gestioneze consecinţele din ce în ce mai extinse ale sancţiunilor severe occidentale anunţate în weekend, ca măsuri împotriva invadării Ucrainei de către Moscova, potrivit Reuters.
Banca centrală a declarat că va relua cumpărarea de aur de pe piaţa internă, va lansa o licitaţie de răscumpărare fără limite şi va uşura restricţiile privind poziţiile deschise în valută ale băncilor.
De asemenea, a crescut gama de titluri care pot fi folosite ca garanţii pentru a obţine împrumuturi şi a ordonat jucătorilor de pe piaţă să respingă ofertele clienţilor străini de a vinde titluri ruseşti.
Elveția ia și ea în calcul îngheţarea activelor ruseşti
"Dar nu pot anticipa decizii care nu au fost încã luate", a adãugat el, precizând cã decizia "va ţine cont şi de neutralitatea Elveţiei".
La Bruxelles, unul din cei şapte membri ai guvernului federal, Karin Keller-Sutter, care deţine portofoliul justiţiei şi al poliţiei, a declarat cã, personal, susţine "o consolidare a mãsurilor faţã de Rusia"şi a precizat cã administraţia pregãteşte mãsuri, subliniind totodatã cã va rãmâne la latitudinea Consiliului Federal sã decidã.
Acesta din urmã este supus unei presiuni puternice pentru a lua mãsuri dure în lumina a ceea ce au decis marile puteri occidentale.
Presiunea vine în primul rând din stradã, unde sâmbãtã au ieşit, la Berna, între 10.000 şi 20.000 de manifestanţi, alãturi de alte câteva mii în alte mari oraşe ale ţãrii, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, dar şi pentru a cere Consiliului Federal sã facã mai mult.
Rușii au în băncile elvețiene 23 miliarde de dolari. 80% din tranzacţiile cu petrol şi gaze ruseşti se realizeazã în Elveţia
Potrivit statisticilor Bãncii Reglementelor Internaţionale, pasivele bãncilor elveţiene faţã de clienţii ruşi erau de 23 de miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2021, dintre care 21,4 miliarde de dolari sub formã de depozite.
Totodatã, oligarhii ruşi au participaţii la capitalul unor companii elveţiene importante.
În plus, 80% din tranzacţiile cu petrol şi gaze ruseşti se realizeazã în Elveţia, potrivit estimãrilor citate de presa elveţianã.
A doua mare bancă din Rusia, VTB, măreşte dobânzile la ipoteci cu 4 puncte procentuale
A doua mare bancă din Rusia, VTB, măreşte dobânzile creditelor ipotecare cu 4 puncte procentuale, la 15,3%, începând de luni, 2 februarie, în urma sancţiunilor dure impuse de statele occidentale, transmite Reuters.
Banca a explicat că noile sancţiuni occidentale o obligă să îşi reconsidere parametrii împrumuturilor ipotecare.
”Din cauza creşterii puternice a dobânzilor din piaţă, suspendăm temporar procesarea operaţiunilor de refinanţare”, a afirmat VTB într-un comunicat.
Sancțiunile economice aplicate Rusiei, „ecou” în Belarus
După ce Rusia a pătruns în Ucraina, SUA și alte țări occidentale au impus sancțiuni băncilor rusești Sberbank, VTB, VEB, Alfa-Bank. Filialele din Belarus ale acestor bănci au intrat și ele sub sancțiuni.