Occidentul, „blitzkrieg” economic împotriva Moscovei. Banca Centrală a Rusiei face apel la calm

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 28.02.2022 - 11:03
Occidentul, „blitzkrieg” economic împotriva Moscovei. Banca Centrală a Rusiei face apel la calm. / Foto: ft.com

UE, SUA, Canada şi UK au decis îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, iar băncile ruseşti vor fi excluse din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale. Moscova susține că este pregătită să reziste „blitzkrieg”-ului economic.

SHARE

Pachetul de sancțiuni economice stabilit Occident ca răspus la invadarea Ucrainei de către forțele ruse ar putea avea un efect de „blitzkrieg” asupra economiei Rusiei și a averilor oligarhilor lui Putin din întreaga lume.

Deși, evident, oficial, Moscova susține că rubla și economia Rusiei sunt pregătite să reziste, Banca Centrală a Rusiei a făcut apel la calm, pe fondul temerilor că noile sancţiuni financiare vor duce la retrageri masive din bancomate şi din depozitele bancare, transmite BBC.

Citește și: Referendum: Belarus devine țară nucleară, dictatorul Lukașenko și-a asigurat „domnia” până în 2035

Mai mult, rubla a căzut cu peste 30% față de dolar în weekend (curs: 108 ruble/$), iar Banca Centrală a Rusiei a decis ca Bursa de la Moscova să nu se deschidă luni dimineață la prima oră, ci după prânz. De asemenea, oamenii lui Putin au luat o decizie fără precedent. Străinii nu mai au voie, temporar, să tranzacționeze active mobiliare rusești.

Rezervele Băncii Centrale a Rusiei, călcâiul lui Ahile al „fortărței economice” imaginate de Putin

Scoaterea băncilor rusești din sistemul interbancar SWIFT a făcut Banca Centrală a Rusiei, care are rezerve de aproximativ 630 de miliarde de dolari, să dea asigurări că "are instrumentele şi resursele necesare pentru a menţine stabilitatea financiară şi a asigura continuitatea operaţională a sectorului financiar".

Analiştii de pe pieţele financiare estimează, însă, că rubla se va deprecia şi mai mult, iar ruşii ar putea să-şi retragă banii din bănci. Deja, în weekend, Banca Centrală a Rusiei a fost forţată să majoreze sumele de bani cu care sunt aprovizionate ATM-urile, cererea pentru numerar ajungând la cel mai ridicat nivel din martie 2020, și să anunțe că pentru plăţile pe teritoriul ţării, va folosi propria sa reţea, numită STFS (sistem de transfer de mesagerie financiară).

Citește și: EXCLUSIV Cum apără civilii ucraineni Kievul: Facem cocktailuri Molotov. Ne-am antrenat la Maidan

"Noile sancţiuni vor provoca probabil pagube semnificative sistemului bancar şi economiei ruse, ceea ce va exacerba probabil retragerile masive de la bancomate şi din depozitele bancare şi va duce la scăderea rezervelor", a apreciat Clay Lowery, vicepreşedinte executiv la Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, relatează BBC.

Dar călcâiul lui Ahile al „fortărței economice” imaginate de Putin par a fi rezervele Băncii Centrale a Rusiei.

Specialiști citați de The Economist au apreciat că „pasul cu adevărat mare este cel care vizează instituția din inima economiei fortăreață, Banca Centrală a Rusiei, care deține rezerve valutare de 630 de miliarde de dolari, echivalentul a 38% din PIB-ul Rusiei în 2021 (sancțiunile pot acoperi și alte fonduri administrate de guvern)”.
 
Oficialii din administrația Biden au declarat că, acționând alături de Europa, vor împiedica Banca Centrală a Rusiei să folosească aceste rezerve pentru a submina impactul restului sancțiunilor.

Putin și acoliții săi au decis încă de la jumătatea anului 2021, ca parte a strategiei de „economie fortăreață”, ca Rusia să-și schimbe componența rezervelor, reducând proporția dolarilor. Din iunie 2021, rezervele Rusiei sunt doar în proporție de 16% în bilete dolari, față de 32% în euro, 22% în aur și 13% în yuani chinezești.
 
 
„Cu toate acestea, este probabil ca majoritatea deținerilor sale de valori mobiliare, depozite bancare și alte instrumente, indiferent de moneda în care sunt denominate, să fie deținute în conturi la instituții financiare sau în jurisdicții care vor aplica sancțiunile occidentale. Asta înseamnă că o parte sau chiar o mare parte din cufărul de război al Rusiei poate fi înghețat”, apreciază specialiștii citați de The Economist.

Banca Rusiei a interzis brokerilor să vândă active pentru nerezidenţi

Banca Rusiei a adoptat măsuri pentru a susţine piaţa internă, între care şi interdicţia ca brokerii să vândă active în numele nerezidenţilor nerezidenţi, pentru a le proteja de impactul sancţiunilor occidentale dure care sunt aplicate şi băncii centrale.

Banca centrală a Rusiei a anunţat duminică o serie de măsuri pentru a susţine pieţele interne, în timp ce se străduia să gestioneze consecinţele din ce în ce mai extinse ale sancţiunilor severe occidentale anunţate în weekend, ca măsuri împotriva invadării Ucrainei de către Moscova, potrivit Reuters.

Citește și: România închide toate site-urile de propagandă ale Moscovei. Sputnik și Russia Today, interzise

Banca centrală a declarat că va relua cumpărarea de aur de pe piaţa internă, va lansa o licitaţie de răscumpărare fără limite şi va uşura restricţiile privind poziţiile deschise în valută ale băncilor.

De asemenea, a crescut gama de titluri care pot fi folosite ca garanţii pentru a obţine împrumuturi şi a ordonat jucătorilor de pe piaţă să respingă ofertele clienţilor străini de a vinde titluri ruseşti.

Elveția ia și ea în calcul îngheţarea activelor ruseşti

Elveţia ar putea decide luni să îngheţe activele ruseşti, a sugerat preşedintele Ignazio Cassis, în faţa presiunii tot mai mari ca această ţară, un hub al comerţului cu hidrocarburi ruseşti şi centru financiar popular în rândul oligarhilor ruşi, să adopte sancţiuni puternice, transmite AFP.
 
"Foarte probabil Consiliul Federal va decide în aceastã direcţie mâine (luni)" în cadrul unei şedinţe extraordinare, a declarat preşedintele Cassis pentru postul public RTS, întrebat dacã Elveţia va îngheţa activele ruseşti în valoare de miliardele pe care le gãzduieşte.

"Dar nu pot anticipa decizii care nu au fost încã luate", a adãugat el, precizând cã decizia "va ţine cont şi de neutralitatea Elveţiei".

La Bruxelles, unul din cei şapte membri ai guvernului federal, Karin Keller-Sutter, care deţine portofoliul justiţiei şi al poliţiei, a declarat cã, personal, susţine "o consolidare a mãsurilor faţã de Rusia"şi a precizat cã administraţia pregãteşte mãsuri, subliniind totodatã cã va rãmâne la latitudinea Consiliului Federal sã decidã. 

Acesta din urmã este supus unei presiuni puternice pentru a lua mãsuri dure în lumina a ceea ce au decis marile puteri occidentale.

Presiunea vine în primul rând din stradã, unde sâmbãtã au ieşit, la Berna, între 10.000 şi 20.000 de manifestanţi, alãturi de alte câteva mii în alte mari oraşe ale ţãrii, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, dar şi pentru a cere Consiliului Federal sã facã mai mult.

Rușii au în băncile elvețiene 23 miliarde de dolari. 80% din tranzacţiile cu petrol şi gaze ruseşti se realizeazã în Elveţia

Potrivit statisticilor Bãncii Reglementelor Internaţionale, pasivele bãncilor elveţiene faţã de clienţii ruşi erau de 23 de miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2021, dintre care 21,4 miliarde de dolari sub formã de depozite.

Totodatã, oligarhii ruşi au participaţii la capitalul unor companii elveţiene importante.

În plus, 80% din tranzacţiile cu petrol şi gaze ruseşti se realizeazã în Elveţia, potrivit estimãrilor citate de presa elveţianã.

A doua mare bancă din Rusia, VTB, măreşte dobânzile la ipoteci cu 4 puncte procentuale

A doua mare bancă din Rusia, VTB, măreşte dobânzile creditelor ipotecare cu 4 puncte procentuale, la 15,3%, începând de luni, 2 februarie, în urma sancţiunilor dure impuse de statele occidentale, transmite Reuters.

Banca a explicat că noile sancţiuni occidentale o obligă să îşi reconsidere parametrii împrumuturilor ipotecare.

”Din cauza creşterii puternice a dobânzilor din piaţă, suspendăm temporar procesarea operaţiunilor de refinanţare”, a afirmat VTB într-un comunicat.

Sancțiunile economice aplicate Rusiei, „ecou” în Belarus

Clienții băncilor din Belarus primesc mesaje în care se menționează că „din cauza sancțiunilor impuse deciziei sistemelor de plată Visa și Mastercard, anumite tranzacții cu carduri vor deveni inaccesibile în viitorul apropiat”. În special, astfel de mesaje au fost primite pe 26 februarie de către clienții VTB Bank, scrie zdg.md.
 
Deținătorii cardurilor de acest fel nu vor putea plăti pentru achiziții în magazine și pe internet, precum și să retragă bani de la bancomatele altor bănci. Retragerea de numerar este posibilă doar de la bancomate și birourile VTB (Belarus).

După ce Rusia a pătruns în Ucraina, SUA și alte țări occidentale au impus sancțiuni băncilor rusești Sberbank, VTB, VEB, Alfa-Bank. Filialele din Belarus ale acestor bănci au intrat și ele sub sancțiuni. 
 
 
 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te