O țară a decis să desființeze Fiscul și a dat mii de angajați afară. De ce au luat această decizie

DE Alexandra Lupascu | 24.10.2024 - 17:23
O țară a decis să desființeze Fiscul și a dat mii de angajați afară. De ce au luat această decizie Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
O țară a decis să desființeze Fiscul și a dat mii de angajați afară. De ce au luat această decizie Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Guvernul Argentinei a anunțat că va desființa actualul birou de taxe și îl va înlocui cu o nouă agenție „simplificată” care va elimina birocrația şi va genera economii la bugetul de stat.

SHARE

Astfel, peste 3.000 de angajați îşi pierd locurile de muncă, scrie Buenos Aires Times.

Javier Milei, preşedintele guvernului argentinian a confirmat închiderea Agenției de colectare a impozitelor (Administración Federal de Ingresos Públicos (AFIP) și crearea Agenției de Colectare și Control Vamal Agencia de Recaudación y Control Aduanero (ARCA).

Astfel, peste 3.000 de agenți AFIP care s-au alăturat în timpul guvernării fostului președinte Alberto Fernández (2019-2023) vor fi concediați ca parte a unei reduceri de 34% a numărului actual de angajați, se arată în declarație. Acei angajați au fost acuzați că au fost „angajați neregulamentar” de guvernul anterior.

O țară a decis să desființeze Fiscul și a dat mii de angajați afară. De ce au luat această decizie

Conform Casa Rosada, noua agenție ARCA va funcționa „cu o structură mai simplă, mai eficientă, mai puțin costisitoare și mai puțin birocratică.”

„Această măsură va reduce autoritățile de rang înalt cu 45% și cele de nivel inferior cu 31%, ceea ce reprezintă o eliminare a 34% din structura actuală, generând economii anuale de 6,4 miliarde de pesos,” se arată în declarația guvernului.

Citește și: Protecția Consumatorului îii avertizează pe românii care cumpără de pe Shein și Temu. Există riscuri

Oficialii de rang înalt nu vor mai avea salarii mari

Biroul Președintelui a afirmat că închiderea AFIP „este esențială pentru a desființa birocrația inutilă care a împiedicat libertatea economică și comercială a argentinienilor.”

De asemenea se vor elimina şi regulile care asigură salarii mari pentru oficialii de rang înalt, reducându-le la niveluri similare cu cele ale unui ministru de cabinet.

ARCA va fi condusă de Florencia Misrahi, alături de Andrés Gerardo Vázquez la Dirección General Impositiva (DGI) și José Andrés Velis la Dirección General de Aduanas (DGA), care vor superviza fondarea noii agenții. „Guvernul anunță cu bucurie că, începând de astăzi, AFIP va înceta să mai existe,” a declarat purtătorul de cuvânt al președinției, Manuel Adorni, într-o conferință de presă.

Angajaţii care îşi pierd locurile de muncă vor să intre în grevă

„Ceea ce aparține fiecărui argentinian este al lui și al nimănui altcuiva, niciun birocrat al statului nu ar trebui să aibă puterea de a spune unui argentinian ce să facă cu proprietatea sa,” a argumentat el.

Președintele Milei a implementat o serie de măsuri de reducere a bugetului de când a preluat funcția în decembrie trecut, inclusiv eliminarea sau retrogradarea mai multor ministere și agenții de stat.

Citește și: Asociația Magazinelor Online: "Efectul CNPului fiscal poate fi o favorizare a jucătorilor din China"

Sindicatul AEFIP, care reprezintă angajații AFIP, a declarat luni că va lua în considerare organizarea unei greve ca răspuns la acest anunț.

„Vom mobiliza și vom lua mai multe măsuri de îndată ce vom cunoaște detaliile. Cea mai îngrijorătoare este situația celor 3.100 de locuri de muncă ale colegilor noștri,” a declarat șeful AEFIP, Pablo Flores.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te