O companie de 35 miliarde $ vrea să ne scape de dosarul cu șină de la ANAF. Când se va întâmpla

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.11.2023 - 15:21
O companie de 35 miliarde $ vrea să ne scape de dosarul cu șină - Foto: Facebook/Daniel Dines

O companie de 35 miliarde $, UIPath, vrea să ne scape de dosarul cu șină de la ANAF, anunţă Executivul. Fondatorul primului unicorn românesc a avut o discuţie la Guvern, pe acest subiect.

SHARE

ANAF are mari probleme informatice, de mulţi ani, şi nu reuşeşte să edifice digitalizarea, care ar putea să ajute la creşterea veniturilor la bugetul de stat.

Spre exemplu, un Fisc digitalizat ar putea verifica operaţiunile pe preţurile de transfer ale unei mari companii în câteva secunde, în timp ce acelaşi scop poate fi acum atins în luni de zile.

O companie de 35 miliarde $ vrea să ne scape de dosarul cu șină

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o discuţie, la Palatul Victoria, cu Daniel Dines, pe acest subiect. Fondatorul UiPath a fost de acord să ajute la digitalizarea Fiscului şi s-a convenit că experţii UiPath vor lucra la un plan.

Există un mare număr de proiecte ANAF pentru modernizarea activităţii, inclusiv pentru digitalizare, în relaţia cu contribuabilii, dar viteza de implementare este foarte scăzută.

Implementarea tehnică a proiectelor este în responsabilitatea Centrului Naţional pentru Informaţii Financiare (CNIF), în subordinea Ministerului Finanţelor.

Citeşte şi: EXCLUSIV UiPath dezminte informațiile potrivit cărora Dineș ar avea COVID

CNIF, aflat în sediul Finanţelor, din strada Apolodor, are un deficit mare de IT-işti. Are infrastructura necesară, în principiu, însă aceasta nu este folosită corespunzător.

În primăvara anului trecut, ANAF a avut asistenţă de la fiscul din Estonia, recunoscută global pentru nivelul digitalizării sistemului, pe reforma controlului fiscal.

Daniel Solomon Dines (născut în ianuarie 1972) este un antreprenor miliardar român, cofondator și CEO al UiPath , o platformă robotică de automatizare a proceselor. Dines este supranumit Boss of the Bots , devenind primul miliardar de bot.

Citeşte şi: Forbes: Cel mai bogat român este Daniel Dineș, fondatorul firmei IT UiPath

Tatăl lui Dines era inginer, iar mama sa profesoară. Dines a obținut o diplomă de la Universitatea din București. Dines a lucrat pentru Microsoft în Seattle , Washington, SUA, din 2000 până în 2005, apoi s-a întors în România.

UiPath este o companie globală de software, cu venituri de 1,6 miliarde de dolari, care produce software de automatizare a proceselor robotizate. A fost fondată în București, România, de Daniel Dines și Marius Tîrcă. Sediul său este în New York. 

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, în urma unor discuţii cu UiPath, că autorităţile române vor să înveţe din experienţa acesteia şi din modelele de lucru cu sectorul public, din ţări avansate tehnologic, precum Singapore sau Statele Unite.

”Le-am spus că nu vrem să inventăm roata, ci să preluăm un model internaţional de succes, în privinţa digitalizării infrastructurii informatice de stat”, a transmis el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te