Numărul uriaş de ambalaje returnate de români, la şase luni după debutului sistemului SGR

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.07.2024 - 13:01
Numărul uriaş de ambalaje returnate de români, la şase luni după debutului sistemului SGR - Foto: INQUAM PHOTOS/Ovidiu Micsik

Numărul uriaş de ambalaje returnate de români, la şase luni după debutului sistemului SGR. În luna iunie, la șapte luni de la debutul sistemului prin care românii plătesc o garanție la achiziția băuturilor, consumatorii au returnat 350 de milioane de ambalaje.

SHARE

Numărul uriaş de ambalaje returnate de români, la şase luni după debutului sistemului SGR. În luna iunie, la șapte luni de la debutul sistemului prin care românii plătesc o garanție la achiziția băuturilor, consumatorii au returnat 350 de milioane de ambalaje SGR, cu 41% mai mult, comparativ cu luna mai.

Rata de colectare a fost de 50% în iunie. Doar jumătate dintre retaileri acceptă ambalajele cu sigla SGR.

Numărul uriaş de ambalaje returnate de români, la şase luni după debutului sistemului SGR

În cele șapte luni de la implementare a Sistemului de Garanție-Returnare au fost returnate în total 862 de milioane de ambalaje SGR, iar RetuRO a predat reciclatorilor 49.000 de tone de ambalaje.

Aceasta reprezintă aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje returnate și colectate de la consumatori. Peste 2,7 de miliarde de ambalaje SGR au fost puse pe piață, până la sfârșitul lunii iunie.

Consumatorii au la dispoziție 4.000 de RVM-uri (automate de colectare a ambalajelor SGR) ale retailerilor însă nu toți comercianții s-au înregistrat în sistem și pot să accepte ambalaje cu sigla SGR sau să returneze banii.

Citeşte şi: Ce pot păți magazinele care nu vând sticle de plastic cu capac atașat? Normele UE sunt drastice

Din datele RetuRO, în prezent, 75.000 de operatori economici sunt înscriși în SGR. Jumătate dintre aceștia au semnat deja contractele cu RetuRO și pot organiza puncte de returnare.

Ambalajele sunt transportate cu peste 1.000 de mijloace de transport care efectuează zilnic 2.000 de curse. Acestea sunt duse de la punctele de colectare, la cele cinci centre regionale RetuRO, de numărare și sortare, operaționale în România, conform Economica.net.

Citeşte şi: În ce momente nu pot fi duse sticlele la reciclare chiar dacă e magazinul deschis? Scrie în lege

Centrele sunt în județele Bacău (Nicolae Bălcescu), Brașov (Brașov), Cluj (Bonțida), Ilfov (Otopeni) și Timiș (Giarmata).

Acestea, împreună cu centrele pe care RetuRO le operează cu parteneri, în mai multe zone ale țării, pot procesa cumulat aproape 6 miliarde de ambalaje anual.

Până la sfârșitul acestui an, RetuRO va mai deschide alte cinci centre regionale în județele Dolj, Prahova, Suceava, Bihor și Constanța unde vor lucra peste 500 de persoane.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te