Noi taxe pentru vehicule și drumuri, pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere prin PNRR

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.05.2021 - 08:32
Noi taxe pentru vehicule și drumuri, pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere prin PNRR. / Foto: theguardian.com

Obținerea banilor destinați dezvoltării infrastructurii rutiere din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este condiționată reforme majore care să încurajeze transporturilor cu zero emisii de carbon.

SHARE

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat că se lucrează la introducerea principiilor taxării verzi, a unui nou sistem de taxare pentru utilizarea drumurilor și la promovarea transportului cu emisii zero.

”Gândim o reformă a modului de taxare a transportului, de a încuraja transportul pe căi ferate şi de a taxa în mod real gradul în care sunt utilizate drumurile publice. Se va trece de la rovinietă fixă la un sistem de taxare în care fiecare plăteşte în funcţie de volumul de marfă şi de distanţa pe care transportă marfă. În primii doi ani, primul pas va fi instalarea unor sisteme digitale de urmărire a mărfurilor în România, urmând apoi pasul tehnic de taxare”, a explicat Cristian Ghinea.

Citește și: Elon Musk s-a răzgândit. Modelele Tesla nu mai pot fi cumpărate cu Bitcoin. Minarea nu e „verde”

Politici și tehnologii eco și digitale, în sectorul transporturilor

La capitolul „Transportul rutier și autostrăzi”, PNRR prevede introducerea de politici și tehnologii ecologice și digitale în sectorul transporturilor, precum punerea în aplicare a sistemelor inteligente de gestionare a traficului, a semnelor și semnalelor rutiere, și a altor elemente care vizează traficul inteligent pe drumurile publice, inclusiv senzori și platforme de monitorizare a traficului și mecanisme inteligente de prevenire a accidentelor rutiere, dezvoltarea unui centru de management al traficului, sisteme de informare a utilizatorilor și interoperabilitatea sistemelor de transport. 

Citește și: Ghinea: Putem extinde reţeaua de gaze prin PNRR într-o regiune a ţării, dacă folosim şi hidrogenul

De asemenea, prin PNRR se are în vedere și dezvoltare infrastructurii de stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice, dar și crearea și dezvoltarea cadrului de impozitare și control, adică introducerea de instalații de măsurare a greutății automate pentru zonele de frontieră, sisteme integrate de control rutier și taxare pe baza principiului „poluatorul plătește”

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.