Moody's spulberă ratingul Rusiei, avertizează că rubla e fragilă și inflația e mare

DE Lidia Moise | Actualizat: 03.03.2022 - 11:40

Agenția Moody's a aruncat ratingul Rusiei la categoria speculativă și a avertizat că sancțiunile au provocat un șoc de încredere, iar căderea rublei va inflama inflația, va slăbi economia și va afecta nivelul de trai.

SHARE

 Într-o mișcare fără precedent, agenția de evaluare financiară Moody's a tăiat ratingul Rusiei cu șase trepte, de la B3 de la Baa3, o categorie nerecomandată investitorilor, deoarece amploarea și severitatea sancțiunilor „au depășit așteptările inițiale ale lui Moody și vor avea implicații materiale de credit”.

Analiștii Moody's consideră că sancțiunile ”severe și coordonate” impuse de către țările occidentale au provocat ”un șoc semnificativ de încredere”, care ”probabil va avea ca rezultat o perturbare prelungită a economiei și a sectorului financiar”.

În plus Moody's avertizează că că devalorizarea rublei va avea un impact puternic și prelungit asupra economiei și asupra populației, care și-ar putea retrage banii, inclusiv valuta, amplificând șocul. ”O depreciere susținută a rublei va avea consecințe economice grave sub forma unei inflații mai mari, o decelerare semnificativă a activității economice și niveluri de viață mai scăzute”.

”Retrageri semnificative de depozite care reduc lichiditatea în sistemul bancar ar crește riscurile pentru stabilitatea financiară și ar putea impune guvernului să intervină pentru a sprijini sectorul bancar. CBR a răspuns prin creșterea ratei cheie la 20%, restricționând retragerile depozitelor nerezidenților și solicitând conversia a 80% din veniturile din export în valută străină pentru a oferi sprijin de lichiditate sistemului financiar.”

”Riscul de instabilitate macroeconomică este crescut și mai mult de efectul noilor sancțiuni care fac inaccesibile o parte foarte semnificativă din rezervele financiare acumulate ale Rusiei. Înghețarea activelor de rezervă ale Băncii Rusiei (BR), Ministerul Rusiei de Finanțe și Fondul Național de Investiții deținute de instituții occidentale inclusiv în Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și altele a redus semnificativ instrumentele disponibile pentru a amortiza șocul. Potrivit datelor de la banca centrală a Rusiei, cel puțin 60% din rezervele valutare, excluzând aur, erau, la sfârșitul lunii iunie 2021, situate în țări care au sancționat BR”, arată Moody's.

Rusiei îi va fi dificil să folosească aurul, care acoperă aproximativ 20% rezervele băncii centrale. La rândul ei banca centrală va trebui să gestioneze o lichiditate slabă a sectorului bancar, situație care ” va reduce capacitatea acestuia de a oferi finanțare guvernului și economiei în general, pe fondul perturbării sectorului financiar și al riscului de retrageri semnificative de depozite”.

”În timp ce intrările de valută din exportul de petrol și gaze rusești pot oferi o amortizare pentru impactul acestor sancțiuni severe, acest lucru nu exclude, în opinia lui Moody, probabilitatea ridicată a unei perturbări economice susținute și o susceptibilitate crescută la șocuri. În plus, o nouă creștere a sancțiunilor impuse Rusiei de către țările occidentale s-ar putea aplica foarte bine acestei surse vitale de valută străină și venituri guvernamentale”, mai avertizează Moody's.

Decizia Moody's vine după ce Standard&Poor’s Global atăiat deja ratingul Rusiei săptămâna trecută, la categoria speculativă și este acompaniată de o mișcare similară a agenției de evaluare financiară Fitch.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te