Mitul chinezului harnic, spulberat. Firma Sinohydro, un an întârziere pe 5 km din „Centura Zalău”

DE Petre Bădică | Actualizat: 03.02.2023 - 22:21
Centura Zalău - Foto: Youtube

Compania chineză Sinohydro se chinuie să finalizeze 5,5 km de pe centura ocolitoare Zalău, dar este într-o evidentă întârziere. Dealurile au început să o ia la vale.

SHARE

În martie 2021, ministrul transporturilor de la acea vreme Cătălin Drulă anunța, la finalul ședinței de guvern, că a fost depus proiectul de ordonanță de urgență care prevede interzicerea companiilor din state care nu au acorduri cu UE la licitațiile publice din România, iar printre aceste state se numără și China.

Drulă a spus că excluderea de la licitații se va aplica doar pentru proiectele viitoare. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial la 5 aprilie. Ea consfințea faptul că, la procedurile de achiziţii publice, vor avea posibilitatea să participe doar companiile din Statele Membre ale Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European, ţări terţe care au ratificat Acordul privind Achiziţiile Publice ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului sau alte ţări terţe care se află în proces de aderare la Uniunea Europeană.

Au semnat înainte de interdicție

La acel moment, o companie din China - Sinohydro - câștigase defintiiv licitația pentru un proiect de infrastructură, și anume Varianta Ocolitoare a localității Zalău.

Ordinul de începere la etapa a II-a centurii a fost dat în 25 septembrie 2020, contractul fiind semnat cu compania deținută de statul chinez cu două luni înainte, iar termenul de finalizare era 23 martie 2023. Traseul variantei are 5,5 km are cinci viaducte, două poduri şi 15 podeţe.

Drumul va avea o lăţime de 10 metri, cu 7 metri partea de carosabil şi trei benzi de circulaţie în zonele cu pantă accentuată. Proiectul include cinci viaducte şi două poduri. Varianta Zalău asigură legătura între DN 1F (Cluj-Napoca – Zalău – Satu Mare) şi Drumul Judeţean 191 C.

Chinezii asigură doar managementul

Lucrările au început cu muncitori români și cu utilaje închiriate, în mare parte tot din România. Deși mai e doar o lună până când chinezii ar trebui să finalizeze lucrarea, aceasta nu a ajuns nici măcar la jumătate. 

“Am avut o întâlnire cu Li HuQiang, manager de proiect, și cu Fan Xiaohi, traducător – reprezentanții antreprenorului. Am evoluat stadiul lucrărilor și a fost prezentat un calendar privind evoluția proiectului. Astăzi procentul de realizare este de 35%. Antreprenorul apreciază că, anul viitor, proiectul va fi finalizat.

Având în vedere că este un proiect extrem de important pentru comunitate noastră, am arătat încă o dată disponibilitate de a da tot sprijinul ca lucrările să evolueze într-un sens pozitiv”, a transmis în octombrie primarul din Zalău.

Chinezii și-a luat angajamentul să termine lucrarea până în decembrie 2023, dar șansele sunt foarte mici. Dacă nu se va trece la o reziliere, atunci un termen realist al fi primăvara lui 2024, adică un an de întârziere.

“Dealurile de pe traseu o iau la vale”

“Șansele să circulăm pe porțiunea nouă din șoseaua de centură a Zalăului tocmai au devenit nule...

O nouă veste, deloc îmbucurătoare, acum și de pe Centura Zalăului. După ce că șantierul mergea cu frâna de mână trasă și era într-o mare întârziere, acum au început și dealurile să o ia la vale”, a avertizat consilierul județean Nicolae Olar, citat de transilvaniabussines.ro

Sinohydro, mândria Partidului Comunist Chinez

Pe măsură ce întreprinderile de stat ale Chinei se extind pe tot globul, puține lasă o urmă mai de neșters decât Sinohydro Corp. Deși nu este un nume cunoscut, grupul de infrastructură a construit mai mult de jumătate din barajele din China și este din ce în ce mai activ în străinătate, cu proiecte în 55 de ani. țări din Africa până în America de Sud.

Cu active de 19 miliarde de dolari, preocupările Sinohydro variază de la minele din Laos și aeroporturi din Botswana până la calea ferată de mare viteză din China. În 2010, Sinohydro a turnat suficient beton pentru a umple 20.000 de piscine de dimensiuni olimpice și a mutat suficient gunoi pentru a umple Royal Albert Hall din Londra de 184 de ori.

Listarea Sinohydro din octombrie la Shanghai, în care a strâns 2,1 miliarde de dolari – cea mai mare ofertă publică inițială a Chinei anul trecut – a oferit o privire rară asupra conglomeratului opac, deținut de stat”, era portretul elogios lansat de Financial Times în 2012.

După cum se vede, chinezii s-au contaminat de practicile autohtone care înseamnă numeroase întârzieri. Mitul chinezilor care ridică drumuri peste noapte a fost spulberat în România.

Chienzii câștigă și pe Autostrada de Centură

La începutul anului o companie chinezească, fără activitate în 2021, a reușit să câștige un contract de 100 milioane euro pentru construcția de autostrăzi, după cum relatat Newsweek zilele trecute.

După licitație, au fost două reevaluări, trei runde de contestații și trei câștigători: inițial Nurol (Turcia), al doilea Ictas (Turcia) și chinezii de la CCECC în cele din urmă.

După mai multe contestații, CNAIR a fost obligată de lege să semneze contractul pe lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord cu China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC), companie chineză de stat. 

Cei 8,6 kilometri de autostradă fac legătura dintre Afumați (nod A0-DN2)

Potrivit datelor oficiale, China Civil Engineering Construction Corporation nu a avut activitate anul trecut în România având o cifră de afaceri zero. 

În fiecare an a încheiat cu datorii de 2 milioane de lei și pierderi de câteva sute de mii.

Citește și: Firmă din China cu cifră de afaceri zero, contract de 100.000.000€. Oficial nu are voie la licitații

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te