Ministrul Muncii, anunț pentru toți angajații. Se schimbă legea salarizării și modalitatea de plată

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 12.11.2024 - 09:46
Ministrul Muncii, anunț pentru toți angajații. Se schimbă legea salarizării și modalitatea de plată Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Ministrul Muncii, anunț pentru toți angajații. Se schimbă legea salarizării și modalitatea de plată Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ministrul Muncii, anunț pentru toți angajații. Se schimbă legea salarizării și modalitatea de plată a mai multor categorii de personal, în special din sistemul bugetar.

SHARE

Pe lângă noua lege a pensiilor, legea salarizării din România este cea de-a doua mare reformă pe care statul român dorește să o facă în următorii ani. 

Conform datelor oficiale, noua lege ca avea o perioadă de prognoză între 2025-2031 însă calculele sunt făcute pentru 50 de ani, fapt care arată o viziune complet nouă asupra salariilor din România.

În primul rând, noua lege a salarizării presupune modificări semnificative în modul în care angajații din sectorul public sunt remunerați, inclusiv prin revizuirea coeficienților de ierarhizare, reintroducerea grilelor salariale pentru administrația locală și limitarea sporurilor.

Ministrul Muncii, anunț pentru toți angajații. Se schimbă legea salarizării și modalitatea de plată

Ministrul Muncii a anunțat că procesul de creare a noii legi a salarizării este în plină desfășurare. 

„Facem lucrurile pe rând și temeinic. Am finalizat noua lege a pensiilor, iar în ceea ce privește Legea salarizării am finalizat consultările cu partenerii sociali. 

În acest moment lucrăm împreună cu colegii de la Banca Mondială la aspectele tehnice ale legii.

Citește și: Șef la Curtea de Conturi: 21.000 lei salariu, 1.500 lei spor condiții grele, 3.100 confidențialitate

Urmează să populăm familiile ocupaţionale cu coeficienţii, să avem o aşezare a acestora. Legea salarizării va trebuie să aibă la bază principii clare. Primul principiu se referă la ierarhizarea din interiorul familiilor ocupaţionale”, a anunațat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Unul dintre cel mai mare impact pe care îl are reforma este legată de proiecțiile pentru cheltuielile de personal pentru perioada de prognoză 2025-2031 care au fost cuprinse în planul bugetar-structural pe termen mediu, cu respectarea prevederilor legale privind responsabilitatea fiscal-bugetară și a anvelopei bugetare pentru cheltuielile de personal luată în calcul la elaborarea planului bugetar-structural pe termen mediu.

Citește și: EXCLUSIV 6.000.000 lei sporuri la Autoritatea Sanitară în 2023. Directorii, spor de 4.000 lei/lună

Prin introducerea unor criterii clare pentru ierarhizarea diferitelor categorii profesionale din sectorul public, se va reduce disparitățile salariale și ajută la alinierea plății cu responsabilitățile, experiența și calificările.

Astfel, angajații din administrația locală vor lucra și vor fi plătiți după grile specifice fiecărei activități în parte, iar această reformă reduce riscul fragmentării și inegalității salariale, asigurând că angajații din administrația locală sunt tratați similar cu cei din administrația centrală.

Guvernul speră că prin noul sistem de remunerare sunt implementate simultan pentru toate categoriile ocupaționale, prevenind apariția dezechilibrelor sau discrepanțelor salariale între diferitele sectoare.

Vor fi limitate sporurile

Limitarea sporurilor la 20% din salariul de bază va fi aplicată uniform în toate funcțiile din sectorul public, fapt care duce la eliminarea unor plăți excesive sau disproporționate ale sporurilor, asigurând că fondurile publice sunt utilizate mai eficient.

Prin această limitare, inflația salarială este limitată și promovează sustenabilitatea finanțelor publice, asigurând că remunerarea se bazează în principal pe salariile de bază, mai degrabă decât pe sporuri discreționare. În acest fel, Guvernul speră că sporurile vor fi limitate iar buzurile din sistemul public de salarizare vor fi limitate la maxim.

Citește și: Cinci polițiști au decontat vouchere de vacanţă pe baza unor documente false. Au dosare penale

”Noul cadru juridic va fi pus în aplicare, în același timp, pentru toate categoriile profesionale, pentru a se evita apariția unor noi dezechilibre în sistemul de salarizare din sectorul public.

De asemenea reforma sistemului de salarizare în sectorul public va avea în vedere încadrarea în plafoanele de cheltuieli de personal avute în vedere la stabilirea traiectoriei de ajustare a deficitului bugetar pentru perioada de prognoză 2025-2031”, prevede documentul citat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te