Ministerul de Finanțe se reorganizează: vor dispărea 202 posturi și doi secretari de stat

DE Petru Zoltan | Actualizat: 08.05.2020 - 21:04
Florin Cîțu/FOTO: digi24.ro

Ministerul de Finanțe va "pierde" 202 de posturi și doi secretari de stat iar mai multe direcții vor fi comasate. Ministerul Justiției, însă, atrage atenția că Nota de Fundamentare pentru reorganizarea Ministerului de Finanțe nu este suficient motivată.

SHARE

Guvernul României a adoptat în ședința din data de 7 mai a.c. o Hotărâre de Guvern prin care Ministerul Finanțelor Publice, condus de ministrul Florin Cîțu, intră în reorganizare. Conform Notei de Fundamentare a Hotărârii de Guvern, numărul de posturi se reduce de la 1.917 la 1.715, adică vor dispărea 202 posturi. Totodată, numărul de secretari de stat se reduce de la șase la patru și implicit vor dispărea cele opt posturi aferente cabinetelor acestora.

În schimb, Direcția de Analiză și Eficientizare a Cheltuielilor Publice, una dintre cele mai importante direcții din cadrul Ministerului de Finanțe, care ar trebui să vegheze asupra cheltuirii banilor publici, va fi trecută pe linie moartă. Practic, această Direcție va fi transformată într-un serviciu care va funcționa în cadrul Direcției de Programe a Investițiilor Publice, din cadrul unei Direcției Generale de Progamare Bugetară. Totodată, Direția Generală Trezorerie și Contabilitate Publică va fi desființată. Mai multe direcții din cadrul ministerului Finanțelor Publice vor fi comasate pentru a justifica reducerea cheltuielilor cu posturile de conducere.

Avertismentul Ministerului Justiției

Ministerul Justiției, prin secretarul de stat Cristian Tudor Băcanu, a avizat pozitiv proiectul de lege, dar cu o serie de observații. De exemplu, secretarul de stat Cristian Băcanu atrage atenția că toate soluțiile propuse trebuie suficient motivate în conformitate cu Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. „Nu se precizează dacă între posturile ocupate care urmează să fie desființate există și posturi ocupate de personal contractual. Apreciem că o astfel măsură trebuie motivată (...)”, susține în motivare Cristian Băcanu.

Totodată, secretarul Cristian Băcanu nu își asumă proiectul legislativ inițiat de ministrul Florin Cîțu, chiar dacă a dat aviz favorabil. „Precizăm faptul că răspunderea pentru elaborarea proiectului de act normativ, inclusiv, pentru necesitatea și oportunitatea promovării acestuia, precum și pentru realitatea și corectitudinea datelor prezentate revine inițaitorului/co-inițiatorului”.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.